Guy Heyns levert zijn partijkaart van ­N-VA in en zetelt voortaan als onafhankelijke in de OCMW-raad, Kristof Tauwenberg wordt door partijleden aan de kant geschoven na interne discussies. Beide feiten hebben geen verband met elkaar, maar doen zeker wel vermoeden dat het rommelt binnen de Turnhoutse N-VA.

Turnhout en de N-VA, het blijft een erg moeilijk verhaal. Lijsttrekker Paul Van Miert stelde al in september 2017 de ploeg voor waarmee hij naar de gemeenteraadsverkiezingen wilde. "We willen klaarstaan met een eendrachtige ploeg en dan moet je er op tijd aan beginnen", klonk het toen.

Van die eendracht is een halfjaar later geen sprake meer. Het rommelt in de partij, en niet zo'n klein beetje. Twee weken geleden kondigde Guy Heyns, de man die het sociaal programma van de partij had geschreven, aan dat hij de politiek verlaat. "Om persoonlijke redenen", klonk het, en meer wilde Heyns daarover niet kwijt.

Maar ondertussen lekte uit dat Heyns (foto) zelfs zijn partijkaart inleverde. Uit protest, omdat de partij mensen die zich jarenlang voor de N-VA hebben ingezet opzijschuift 'voor enkele cafébazen'.

Wit konijn

Bijna op hetzelfde moment kreeg ­Kristof Tauwenberg, die de partij een halfjaar geleden nog als wit konijn voorstelde, te horen dat er voor hem geen plaats is op de lijst. Tauwenberg is bestuurslid van de lokale N-VA en hem was eerder de vierde plaats beloofd. "Ik had dat zelfs niet tegen mijn vrouw verteld, maar het lekte wel uit en plots werd ik een bedreiging voor andere partijleden", zegt Tauwenberg.

Man en paard

Tauwenberg noemt man en paard, namen van partijgenoten die net als hij rekenen op een verkiesbare plaats. "Maar ze hebben niet dezelfde aanhang. Als zij een standpunt posten op Facebook, 'liken' alleen wat familieleden die post.

Als ik een mening deel op de sociale media, krijg ik tientallen reacties. Daarom ben ik in de hoofden van die partijgenoten een stemmenkanon, en dus een bedreiging."

"Guy Heyns was een partijsoldaat, maar wel een die zijn mening durfde te zeggen. Ook ik heb een duidelijke mening. Dat wordt niet geapprecieerd in de Turnhoutse N-VA, waarin democratie een loos begrip is", vervolgt Kristof Tauwenberg. Hij had voor zichzelf voorgenomen te zwijgen tot de innerlijke rancune is weggeëbd, maar de geruchtenmolen is op gang geschoten.

"De verkiezingskoorts maakt sommige mensen ziek.

Het gaat niet eens om ­inhoudelijke meningsverschillen. Het is veel kinderachtiger. Het gaat om mensen die zeggen: of Kristof gaat ­eruit, of wij vertrekken. Ik ben voor Turnhout. In alles wat ik doe, wil ik dat onze stad erop vooruitgaat. Maar daarover gaat het in deze partijafdeling duidelijk niet. En de man die uit Oud-Turnhout kwam om deze ploeg te leiden, doet dat ook niet voor Turnhout, maar om zijn eigen positie in Brussel na de parlementsverkiezingen in 2019 veilig te stellen."

Kansen voor het grijpen

"De domeinnaam Turnhoutwint.be staat op mijn naam. Dat zegt toch iets over mijn motivatie. Ik vind Turnhout een geweldige stad, waar de kansen voor het grijpen liggen. Maar in mijn ideeën zien ze niet de explosie van positiviteit, maar het gevaar. Elk idee dat ik lanceerde, werd meteen van tafel geveegd.

Er werd niet eens van mening gewisseld. Iedereen verdedigt enkel zijn plaats op de lijst. Ik denk dat er nog mensen gaan vertrekken. Ik vraag me af wat de Turnhoutenaar hiervan denkt?"

Lijsttrekker Paul Van Miert wilde gisteren nog niet inhoudelijk reageren. "Maar de lijstvorming is altijd een van de vervelendste periodes op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen."

Bron GVA - verschijningsdatum 25/5/2018 - Guy Van Nieuwenhuysen - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws License2Publish.