Onze muziekrecensent Alfons Maes volgde de 1e Night Of The Proms van dit seizoen achter de schermen.   'Vanavond werd de kick-off van een nieuwe reeks Proms-concerten gegeven. Vorig jaar zat de show ook voor het eerst in enkele staten van de USA en volgend jaar mei strijkt de show daar weer neer voor maar liefst 42 shows.

Op het programma voor Antwerpen, en wat op papier maar een flauwe afdruk van een dagdagelijkse festivalletje leek, ontaardde in een geweldige muzikale maar vooral visuele show.

Voor de 30e verjaardag stonden in Antwerpen CeeLo Green, Hooverphonic, Sam Sparro, Blue (met zijn drie ipv vier), de Letse accordeoniste Ksenija Sidorova, het orkest Il Novecento bijgestaan door het koor Fine Fleur, en natuurlijk Mr. Proms himself John Miles weer op de bühne van het Antwerpse Sportpaleis.

De 30e verjaardag werd ook nog op een andere  manier dan muzikaal gevierd.  Carl Huybrechts, gastheer sinds mensenheugenis, kwam het podium op met een karrenvracht dozen. Daarin zaten lekkere Antwerpse pralines die lukraak aan het publiek werden uitgedeeld en natuurlijk was er ook nog… muziek.

De Letse Ksenija Sidorova laat de accordeon klinken zoals je ze nog nooit hebt gehoord. ‘Libertango’ was een van de vele andere songs waarbij het publiek al voor een eerste keer uit de bol ging.

En of dit nog niet genoeg was, daar kwam de kleine, én zwaarlijvige  CeeLo Green nog een schepje bovenop doen. Geen raptoestanden ditmaal maar wel knappe versies van ‘Crazy’ en ‘Bright Light, Big City’. Hooverphonic liet nogmaals horen waarin ze zo uitblinken op elk ander concert met o.m. ‘The Night Before’ en ‘Anger Never Dies’ terwijl de Australiër maar in Amerika residerende Sam Sparro het jonge publiek op zijn hand wist te krijgen met leuke deuntjes als ‘Happines’ en ‘Black & Gold’.

Na het korte intermezzo van circa 25 min. kregen we de show te zien waarvoor we eigenlijk kwamen. Het eerste deel was vrij zwak maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door de bijdrage van John Miles. Het publiek mocht vooraf een keuze maken wat ze John Miles graag hadden horen zingen buiten ‘Music’ uiteraard. De keuze viel op ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen. Uiteraard werd dit het hoogtepunt van de ganse show. Het Sportpaleis zong uit volle borst mee. Aansluitend werden de bezoekers weer verwend met een al weer sterke versie van zijn grote hit ‘Music’. En Robert Groslot leidde zijn groot orkest en het koor Fine Fleur weer doorheen enkele fantastische droomsequensen.

Tot slot kwamen alle muzikanten weer samen het podium op om de premiére 2014 af te ronden. Dit keer werd er een nummer geselecteerd uit het omvangrijke oeuvre van de Beatles, ‘Let It Be’ leek een uitstekende moment suprême.

Einde van een show die toch tegen alle verwachtingen in meer dan één hoogtepunt te bieden had. En hopelijk moeten we de woorden ‘Let It Be’ niet al te letterlijk nemen want de Proms shows gaan nog een tijdje door.

Toen de Proms voor de eerste keer de grote plas overstak waren ze in de USA wel verbaast over hoeveel diverse nationaliteiten het grote orkest Il Novecento, olv allstar dirigent Robert Groslot, herbergde.

Geslaagde opening van een nieuwe reeks Proms-nights, niet meteen boeiend vanaf het prille begin maar naarmate de show vorderde begon het woord spektakel de overhand te krijgen.

Knappe show waarin vooral de Letse Ksenija Sidorova en John Miles uitblonken. Maar de hulde aan Queen van Mr. Proms John Miles werd de absolute Hoogmis.

Wil je de Proms zelf eens van dichtbij bijwonen, tickets zijn nog steeds te koop via de site van het Sportpaleis of die van The Night Of The Proms zelf.

Nog enkele concerten voor 2015 geprogrammeerd in het Sportpaleis zijn:

The Black Keys – 24/2/2015

Natalia – The Ladies Of Soul – 27/2/2015

Anouk – 7/3/2015

Lionel Richie – 19 /3/2015

Paul Simon & Sting – 23/3/2015

Mark Knopfler – 5/6/2015

Neil Diamond – 21/6/2015

Simply Red (back together) – 18/11/2015

Meer concertnieuws op www.keysandchords.com

Verslag & foto's Alfons Maes / Nnieuws.be ©