Ooit telde Mol meer dan tien duivensportclubs. Vandaag zijn dat er nog twee. Duivenmaatschappij De Vlugge Vlieger neemt daarom het initiatief om het rijke verleden van deze populaire Molse sport in kaart te brengen.

Ze roepen iedereen op om thuis in koekendozen en op de zolder op zoek te gaan naar foto's, filmpjes en voorwerpen die verband houden met de Molse duivensport. Tijdens een collectiedag op zondag 7 mei kunnen mensen hun duivensportschatten laten fotograferen en registreren.

Bezieler van het project is Tom Aerts, zelf een duivenmelker maar ook een fervente verzamelaar van alles wat met de duivensport te maken heeft. "Ik was 16 jaar toen ik mijn eerste stukken begon te verzamelen. Dat waren constateurs en moederklokken," licht Tom toe. "Vandaag vind je in mijn collectie ook lidkaarten van clubs, duivenringen, trofeëen, oude tijdschriften, foto's. Als lid van de Molse duivenclub De Vlugge Vlieger ben ik heel geïnteresseerd in de Molse duivensport. Ik ontdekte al dat de duivenclub in Mol rond 1886 ontstond, dat was in Postel. De Molse duivensportgeschiedenis in kaart brengen is een heel speurwerk want veel materiaal bevindt zich bij mensen thuis."

In 2018 wil Tom samen met De Vlugge Vlieger een expo organiseren over de Molse duivensport, en hij droomt ook luidop van een publicatie. Samen met erfgoedcel k.ERF en het Gemeentearchief organiseert De Vlugge Vlieger daarom op 7 mei een Duivensport Collectiedag. Bedoeling is dat duivenmelkers en -liefhebbers die thuis oude foto's, filmpjes, artikels, voorwerpen, constateurs of archiefstukken van Molse clubs hebben liggen, die binnenbrengen op de Collectiedag. De stukken worden ter plaatse beschreven en gefotografeerd.

Wie moet wachten, krijgt een drankje aangeboden. De eigenaars krijgen de stukken nadat ze geregistreerd zijn gewoon mee terug naar huis. Maar er is ook de mogelijkheid om stukken aan het Gemeentearchief te schenken.

Met de collectiedag hopen de organisatoren om op 1 dag een hele hoop informatie over de Molse Duivensport in te zamelen.

Praktisch

Zondag 7 mei van 11 tot 17 uurLocatie: Duivenlokaal De Vlugge Vlieger, Borgerhoutsedijk 68, MolKun je niet aanwezig zijn, maar heb je wel materiaal thuis? Contacteer Tom Aerts, aerts.tom@telenet.be of 0479 93 32 18

Meer weten: www.erfgoedcelkerf.be

Over k.ERF 

k.ERF is kort voor 'Kempisch erfgoed'. K.ERF is een intergemeentelijk samenwerkingsverband rond cultureel erfgoed tussen de gemeentes Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie. De coördinatie van de culturele erfgoedwerking gebeurt door de erfgoedcel k.ERF die gevestigd is in Geel. K.ERF ondersteunt erfgoedprojecten en verenigingen die zich inzetten voor het lokale Kempische erfgoed.

www.erfgoedcelkerf.be

Contact k.ERF | Erfgoedcel k.ERF | Janna Lefevere | 0498 17 14 76 | janna@erfgoedcelkerf.be of info@erfgoedcelkerf.be