Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spoeddiensten GZA Ziekenhuizen en ZNA delen nieuw MUG-voertuig : “Verkeershinder ontwijken door real time navigatie”

MUG ZNA

De Antwerpse spoeddiensten van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus en ZNA Middelheim hebben een nagelnieuw MUG-voertuig (mobiele urgentiegroep) in gebruik genomen.

Daarbij wordt al het materiaal gemeenschappelijk gebruikt, alleen het medisch team wisselt wanneer het voertuig naar de andere campus gaat. Dankzij real time navigatie kan de MUG verkeershinder zo veel mogelijk vermijden, waardoor hij sneller ter plaatse geraakt.

Daarnaast is er extra signalisatie voorzien zodat kruisend verkeer de MUG beter ziet aankomen. Er is ook een ingebouwde zitplaats voor studenten.

Sneller ter plaatse door real time navigatie

De nieuwe MUG is voorzien van autonome 4G. Dat wil zeggen dat er een 4G-kaart is ingebouwd in de wagen: een mobiel netwerk dat niet gelinkt is aan een smartphone. Daardoor kan het voertuig de meest recente navigatieapps gebruiken die voortdurend worden geüpdatet met real time verkeersinformatie (denk bv. aan Waze) en zo sneller ter plaatse geraken.

Paul Mallentjer, hoofdverpleegkundige spoed GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus Antwerpen:

“Het grote aantal wegwerkzaamheden zorgt voor langere aanrijdtijden van interventievoertuigen. Wanneer een bepaalde route druk is, stelt real time navigatie de snelste weg voor. Zo kunnen we verkeershinder zo veel mogelijk ontwijken en onze aanrijtijden optimaliseren. Die investering in connectiviteit zal ongetwijfeld haar nut bewijzen bv. tijdens de werken aan de Oosterweelverbinding.”

Betere zichtbaarheid voor kruisend verkeer

Het nieuwe MUG-voertuig is ook voorzien van de nieuwste signalisatiemogelijkheden.

Caitlin Van Herzele, verpleegkundig afdelingshoofd spoed ZNA Middelheim:

“Er is extra signalisatie aangebracht ter hoogte van de nummerplaat vooraan. Daardoor wordt het wegdek vooraan de MUG verlicht, wat een groot voordeel vormt wanneer het voertuig bv. in het donker een kruispunt oversteekt. De signalisatie zorgt er dan voor dat het kruisend verkeer de MUG duidelijk ziet aankomen.”

Zitplaats voor studenten

In de MUG is er ook een extra zitplaats ingebouwd voor studenten. De diensten spoedgevallen van GZA Ziekenhuizen en ZNA bieden jaarlijks aan zo’n 40 studenten verpleegkunde, geneeskunde of ambulancier de mogelijkheid om ervaring op te doen in het pre-hospitaalwerk en mee op interventie te gaan met de MUG. Zo kunnen ze na hun stage een weloverwogen keuze maken en eventueel doorstromen naar een vaste job op de spoeddienst.

Gemeenschappelijke MUG, alleen team wisselt

GZA Ziekenhuizen en ZNA werken al ongeveer een jaar met een gezamenlijke MUG. Zo kunnen ze al het materiaal gemeenschappelijk gebruiken, alleen het medisch team wisselt wanneer het voertuig naar de andere campus gaat. Daardoor moet de uitrusting niet aangepast worden en blijft de MUG ook tijdens de rit naar de andere campus inzetbaar.

Door de samenwerking kunnen GZA Ziekenhuizen en ZNA sneller – elke vier jaar – een nieuwe MUG kopen voor de twee campussen. Die wordt afwisselend door één van beide aangekocht. Dit keer werd het voertuig - een Volvo XC90 MUG - aangekocht door GZA Ziekenhuizen.

Jaarlijks rukken de MUG’s van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus en ZNA Middelheim uit voor 1 700 dringende ritten. keer werd het voertuig - een Volvo XC90 MUG - aangekocht door GZA Ziekenhuizen. Jaarlijks rukken de MUG’s van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus en ZNA Middelheim uit voor 1 700 dringende ritten.

Willy Ysewijn NNieuws bron GZA Ziekenhuizen.

MUG-voertuig (mobiele urgentiegroep) GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus en ZNA Middelheim

MUG-voertuig (mobiele urgentiegroep) GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus en ZNA Middelheim

MUG ZNA

Deel dit artikel