Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

'Spoorzoekers' : 'Ik doe mee, Ik hoor hier thuis’

Spoorzoeker

In het kader van Zomerspoor willen de initiatiefnemers van dit specifieke project Spoorzoekers op zoek gaan naar verbinding tussen de verschillende bewoners(groepen) van de stad. We willen bruggen bouwen tussen diverse leef- en woonomgevingen en kennismaking met uiteenlopende culturen, tradities.

Dit alles dmv het gebruik van participatief drama. We zijn aan de slag gegaan met de verhalen, anekdotes en gebeurtenissen uit het leven van de deelnemers ‘onze spoorzoekers’. Deze verhalen heeft Kurt, de regisseur, verwerkt tot een grappige en aangrijpende theatervoorstelling.

Elke toeschouwer kan wel een scène, die een weerspiegeling van zijn/haar leven kan zijn, herkennen. Verhalen zijn universeel. Iedereen heeft wel een verhaal, zó verschillend zijn we niet.

Voor dit project hebben we uitdrukkelijk niet alleen de vaak geconsulteerde kansengroepen bereikt, die al dikwijls gevraagd worden om hun verhaal te vertellen. Ook mensen met diverse achtergronden en culturen uit de samenleving vertellen hun verhaal en waren gemotiveerd om aan dit participatief-artistiek project deel te nemen.

Kurt Vervloet leerde de knepen van het van vak bij Theaterwerkplaats HETGEVOLG onder de vleugels van Stefaan Perceval en gaat vanuit zijn verhaal aan de slag met de verhalen, observaties, situaties, vragen en bedenking van de deelnemers.

*Deze vorm van participatief drama stimuleert dialoog, maakt taboeonderwerpen bespreekbaar, zet aan tot nadenken, tot actie ondernemen en geeft ruimte aan stemmen die niet gehoord worden. Door actuele thema’s spelend te onderzoeken, creëer je een kader voor actieve participatie, repeteer je voor het echte leven en groeien collectief inzichten die kunnen leiden tot verandering.

‘IK DOE MEE,
IK HOOR HIER THUIS’

Op zoek naar bruggen tussen de verschillende bewoners van de stad vertellen spoorzoekers, met zeer diverse achtergronden, in een grappige en aangrijpende voorstelling verhalen over thuiskomen, vertrekken, eenzaamheid en het belang van vriendschap en verbinding in de stad.

Spoorzoekers: Fons, Lennart, Lieve, Marina, Nik, Patrick, Rita, Ritsuko,  Shin, Stijn --- communicatie & vormgeving: Nik Van Den Brande --- productie: Nathalie Frenay --- coaching-assistent:  Csilla Kobsoz ---  regie / coaching: Kurt Vervloet

Een participatief-artistiek project mmv. Den Brand, Overkop, De Fakkel, De Dorpel, De Babbelhoek, Praatpunt, 't Convent, stad Herentals voor Zomerspoor 2023.

Spoorzoeker

Spoorzoeker

Spoorzoeker

Deel dit artikel