Door de vooruitgang in medisch onderzoek en doorbraken in kankerresearch en -behandeling, overleven steeds meer patiënten hun diagnose. Dat dit een goede zaak is, staat als een paal boven water.
Maar het werpt ook de vraag naar langdurige revalidatie en opvolgingsprogramma's op. De nationale borstkankercampagne Think Pink ging in zee met de UA, het UZA en het AZ Monica om te bekijken wat de effecten van een nauw opgevolgde, sportieve begeleiding zijn.
Met TriaGO! gingen ex-kankerpatiënten en hun buddy's de trainingsuitdaging aan, met het uitlopen van een kwarttriatlon als ultieme doel. De uitkomst aan de finish? Een volledig fysiek herstel – met alle positieve gevolgen van sporten inbegrepen – is ook voor kankerpatiënten een perfect haalbare droom! In september trapt Think Pink dan ook met veel plezier haar sportieve kalender opnieuw op gang met de digitale versie van de Race for the Cure®.
Een geslaagd sportief traject met TriaGO!
Een kankerdiagnose en -behandeling kunnen niet alleen emotionele en lichamelijke schade veroorzaken, ze verhogen ook het risico op chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten.
Voor ex-kankerpatiënten is een goede fysieke gezondheid dan ook bijzonder belangrijk. Helaas stopt het revalidatieverhaal vaak wanneer patiënten het ziekenhuis mogen verlaten.
De motivatie om alleen te sporten is moeilijk te vinden, een gepaste ruimte of uitrusting is niet voorhanden en er is de schrik voor overbelasting en mogelijke kwetsuren. TriaGO! nam een groep enthousiaste proefpersonen onder hun vleugels en begeleidde hen gedurende 8 maanden op een sportief traject richting kwarttriatlon. Hun uitdaging? 1 km zwemmen, 45 km fietsen en 10 km lopen.
Een groep van 12 ex-kankerpatiënten die elk 1 buddy uit hun persoonlijke omgeving mochten uitkiezen werd samengesteld. Zo stonden 24 deelnemers aan de start van het trainingsprogramma.
Tijdens dit programma werd zowel in duo’s, individueel als in groep getraind, met testen en metingen aan het begin van de challenge, na 4 maanden en op het einde, na 8 maanden. Uit deze metingen – bestaande uit testen rond lichaamssamenstelling, aeroob vermogen en spierkracht – bleek dat de ex-kankerpatiënten, in vergelijking met hun buddy’s, even grote of zelfs grotere stappen voorwaarts zetten in hun gezondheid.
Over het algemeen begonnen ze met iets mindere waarden aan het traject, maar die kleine achterstand maakten ze ruimschoots goed.
Enkele cijfers ter staving:
- BMI-waarden: vermindering van 0,97 kg/m² bij de ex-patiënten tegenover 0,46 kg/m² bij de buddy’s
- Buikomtrek: vermindering van 7,54 cm bij de ex-patiënten tegenover 6,05 cm bij de buddy’s
- Vetpercentage: afname van 2,13 % bij de ex-patiënten tegenover 1,52 % bij de buddy’s
- VO2Max-waarde (= maximaal zuurstofopnamevermogen): vooruitgang van respectievelijk 5,93 ml.kg-1.min-1 en 5,39 ml.kg-1.min-1 bij de ex-patiënten en hun buddy’s
- VO2Peak-waarde (= hoogst gemeten zuurstofopname): vooruitgang van respectievelijk 0,33 ml.min-1 en 0,18 ml.min-1 bij de ex-patiënten en hun buddy’s
- Spiersterkte: een stijging van Wmax (= maximaal inspanningsvermogen) van respectievelijk 27,92 en 29,12 bij de ex-patiënten en hun buddy’s
Sport boost(en) voor een blijvende gezondheid
Het succes van een programma als TriaGO!, dat ex-kankerpatiënten na hun genezing langdurig opvolgt, is hiermee duidelijk bewezen. Zelfs 2 jaar later (de tests werden afgenomen in 2016) hielden de deelnemers een veel gezondere en actievere levensstijl aan, en voelden ze zich over het algemeen ook veel beter dan ervoor.
En dit is voor Think Pink het uiteindelijke doel: ervoor zorgen dat lotgenoten zich lichamelijk maar ook mentaal beter voelen.
porten is een belangrijke preventieve maatregel tegen kanker en een goed onderbouwd en begeleid sporttraject op maat bevordert het herstel tijdens en na kanker. Bewegen maakt deel uit van het Think Pink-DNA en daarom financieren ze niet alleen onderzoeken zoals dat van TriaGO!, maar willen ze ook zoveel mogelijk mensen aan het bewegen krijgen via talrijke evenementen.
Wil jij je steentje bijdragen aan toekomstig onderzoek of zelf je conditie verbeteren? Neem dan deel aan de Race for the Cure®, het grootste sportieve evenement in de strijd tegen borstkanker in Europa. Omwille van het coronavirus organiseert Think Pink dit jaar een digitale Race for the Cure® op 25, 26 en 27 september.
Alle deelnemers wandelen of lopen een zelfgekozen parcours in hun eigen buurt. Zo blijft het voor iedereen veilig. Meer info en inschrijvingen op het online-platform www.raceforthecure.eu. Inschrijven kost 15 euro (T-shirt inbegrepen).