Thibaut Courtois is de eerste voetballer die tot Sportman van het Jaar is verkozen. Nafi Thiam kreeg de voorkeur op Delfine Persoon in de verkiezing van Sportvrouw van het Jaar. Ook in de nevencategorieën waren bijna alle prijzen voor de Rode Duivels.

Thibaut Courtois is de eerste voetballer die zich tot Sportman van het Jaar kroont. Sterker nog, hij is de eerste ploegsporter die de felbegeerde trofee in zijn huiskamer mag etaleren.

Courtois liet in de verkiezing tennisser David Goffin en schaatser Bart Swings achter zich. De doelman werd kampioen met Atletico Madrid en bereikte met die ploeg ook de finale van de Champions League. Op het WK was hij een van de steunpilaren bij de Belgen.

Courtois bedankte in zijn speech zijn ouders, familie en vriendin. "Maar als ploegsporter heb ik ook een goeie ploeg nodig, anders kan ik individueel niet presteren", blijft hij bescheiden.

Nóg jonger dan Courtois was de Sportvrouw van het Jaar. De 20-jarige Nafi Thiam werd derde op het EK op de zevenkamp. De journalisten schatten deze prestatie hoger in dan de wereldtitels van boksster Delfine Persoon en het EK-brons van zeilster Evi Van Acker.

Ook succes voor Wilmots, Origi en de Rode Duivels als ploeg

In de nevencategorieën gingen de Rode Duivels bijna met alle prijzen aan de haal. Uiteraard werden ze verkozen tot Ploeg van het Jaar, voor de tweede kaar op een rij al. (vrt)