Na een traject van een jaar zullen twee toptalenten overblijven die vanaf maart 2014 als voetbalcommentator aan de slag kunnen bij Sporting Telenet. De inschrijvingen voor de opleiding lopen vanaf vandaag. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op www.radiocentrum.be/voetbalcommentator.

Een doorgedreven opleiding voor verborgen talent
In zijn zoektocht naar nieuwe commentatoren wil Sporting Telenet verborgen talent de kans geven zich verder te ontplooien. Daarom kiest de zender ervoor om in samenwerking met het REC Radiocentrum een specifiek opleidingstraject te voorzien met diverse workshops, coachingsessies en een stage bij Sporting Telenet. Het REC is het netwerk voor wie actief bezig is of wil zijn met radio in Vlaanderen, en daarom de ideale partner in dit verhaal.

"Als commentator moet je niet enkel inzicht hebben in het spel, je moet je meerwaarde bewijzen door net dat tikkeltje extra toe te voegen aan de beleving van de kijker. Een degelijke opleiding is daarbij noodzakelijk en daarom willen we nieuw talent begeleiden. Zo kunnen ze hun capaciteiten ontwikkelen en een carrière als voetbalcommentator starten”, verklaart Manu Leroy, verantwoordelijke voor Sporting Telenet.

Twintig kandidaten aan de aftrap
Vijftig kandidaten worden persoonlijk uitgenodigd voor de selectiedag op 11 mei 2013 op het hoofdkantoor van Telenet in Mechelen. Naast een motivatiegesprek leggen de deelnemers een sportieve actualiteitstest af en leveren ze een stukje commentaar bij een voetbalfragment. Een deskundige jury, bestaande uit medewerkers van het REC Radiocentrum en Sporting Telenet, selecteert vervolgens twintig kandidaten die mogen starten aan de opleiding.


De opleiding in drie fases: van workshop tot stage
De opleiding wordt opgesplitst in drie delen. Een eerste fase is het workshoptraject, waarbij twintig deelnemers onder leiding van een bekende voetbalcommentator deze zomer stem-, redactie- en presentatietechnieken volgen. In augustus stromen vervolgens tien talenten door naar de coachingsessies. De beste vijf krijgen in december 2013 een ticket voor een stage op de redactievloer bij Sporting Telenet. Daar zullen twee toptalenten hun kans kunnen grijpen om in maart 2014 aan de slag te gaan bij de zender. Ze komen er terecht in een team van gerenommeerde verslaggevers die live voetbalcommentaar leveren voor het sportnieuwsprogramma “Sporting LIVE” op maandag, donderdag, vrijdag en tijdens het weekend voor alle topmatchen.

De inschrijvingen lopen tot maandag 6 mei 2013.

Beeld BBC