Badminton promoten als ‘Laagdrempelig, Leuk en Levenslang’. Dat is het motto van de actie ‘Sporttak in de Kijker 2012’, een samenwerking tussen Bloso en Badminton Vlaanderen.

Deze actie werd zondag 5 februari op een persontmoeting in het Bloso-centrum Herentals ‘Netepark’ voorgesteld ter gelegenheid van het ‘Belgisch kampioenschap badminton elitespelers’.

Bloso organiseert sinds 2000 ‘Sporttak in de Kijker’. Deze sportpromotionele actie focust elk jaar op één bepaalde sporttak. In 2012 is dit badminton, een sport met heel wat troeven. Deze sport kan zowel op jonge als oudere leeftijd gespeeld worden en ook voor personen met een handicap zijn er aangepaste varianten.

Door de lage technische instapdrempel is deze sport heel toegankelijk en geeft ze vanaf de start spelplezier aan iedereen. Zij die zich verder willen bekwamen zijn jaren zoet om de perfecte techniek onder de knie te krijgen en hun tactisch inzicht te verbeteren. En als badmintonspeler kan je zelfs dromen van Olympische Spelen.
Al deze troeven wil Bloso samen met Badminton Vlaanderen uitspelen in de actie ‘Badminton - Sporttak in de kijker 2012’. De belangrijkste doelstelling van deze actie is badminton promoten als: ‘Laagdrempelig, Leuk en Levenslang’ en dit zowel voor jeugd, senioren als voor personen met een handicap.
 Om deze doelstelling te realiseren werd een activiteitenkalender samengesteld met onder andere volgende initiatieven:
  • een reeks van 12 bijscholingen voor leerkrachten LO en sportpromotoren.
Voor deze bijscholing werd een werkmap samengesteld met lesvoorbereidingen voor basis- en secundair onderwijs, een DVD met demonstraties van alle oefeningen, en een ‘badminton- ganzenbord’.
  • een 2-daags badmintonfestival in elke provincie, met een badmintoninitiatie voor scholen op een weekdag en een recreantentornooi op een zaterdag of zondag. De afsluiter van deze festivals is het ‘Vlaams badmintonfestival’ te Antwerpen van 6 tot 9 december.
  • ‘Badminton ’, voor 50-plussers. Om badminton bij deze doelgroep te promoten, kunnen de gemeentelijke sportdiensten badmintoninitiaties aanvragen bij de Bloso-inspectiedienst. Hierbij zullen gediplomeerde lesgevers gratis ter plaatse een reeks van 5 initiatielessen geven aan deze doelgroep.
  • in samenspraak met de provinciale sportdiensten worden in elke provincie initiatieven genomen om G-badminton te promoten.
  • promoten van het project ‘KYU’. KYU is een ontwikkelingstraject voor jonge(beginnende) badmintonners dat via gekleurde bandjes de ontwikkelingslijn van badminton volgt van beginner tot gevorderde speler (vergelijkbaar met de gordels bij judo).
  • de interland België-Nederland sluit de actie ‘Badminton - Sporttak in de Kijker 2012’ spectaculair af op zaterdag 22 december in de Sportarena in Deurne. De Belgische topspelers zullen het opnemen tegen het nationale team van Nederland.
 
Alle info over de actie ‘Badminton - Sporttak in de Kijker 2012’ vind je op http://www.sporttakindekijker.be