'Staan Belgen open voor cryptocurrency?'
'Cryptocurrency – mysterieuze digitale munten die sommigen rijk maken en anderen slapeloze nachten bezorgen – heeft inmiddels zijn weg gevonden naar veel Belgische huishoudens.
Toch is het niet vanzelfsprekend dat iedereen meteen zijn spaarpotje in Bitcoin, Dogecoin of Ethereum stopt. België blijft een land van nuance en voorzichtig zijn en ook als het om crypto gaat, staan we er niet om bekend blindelings de nieuwste hype achterna te rennen.
Dus, waar staan de Belgen nu, eind 2024, als het om crypto gaat?
De Belgische jeugd lijkt alvast de meest enthousiaste groep als het om crypto gaat. Uit recente cijfers van Statista blijkt dat ongeveer 20% van de jonge investeerders tussen de 16 en 30 jaar cryptocurrency in hun portefeuille heeft.
Dat klinkt misschien veel, maar het betekent ook dat vier op de vijf jonge beleggers er (nog) niets mee doen. Waarom de rest afwachtend blijft? Simpel: jongeren hebben wel interesse, maar vaak onvoldoende kennis (of kapitaal) om er vol in te duiken.
Uiteraard is dit begrijpelijk, maar eveneens nogal vreemd in de digitale 21ste eeuw, zeker als je bedenkt dat er tegenwoordig heel veel gratis informatie online staat. Bijvoorbeeld: zo koop je bitcoin volgens een gids van Bitcoin Magazine, waarin iedereen die interesse heeft in crypto kan leren hoe exchanges werken, waar ze op moeten letten en hoe ze dit stap-voor-stap kunnen doen.
In de cryptowereld zijn er ook enkele opvallende trends. Sociale media spelen een grote rol in de populariteit van crypto onder jongeren. “Finfluencers” – dat zijn influencers die over financiën praten – bombarderen platformen zoals Instagram en TikTok met tips, successen en soms onrealistische beloftes.
Het idee van snel rijk worden spreekt natuurlijk tot de verbeelding, maar velen blijven voorzichtig. Je ziet dat jonge Belgische beleggers, ondanks hun avontuurlijke aard, vaak toch kiezen voor een diverse combinatie: een beetje crypto voor het avontuur en mogelijke hoge winst, en daarnaast traditionele beleggingen zoals ETF’s, obligaties of aandelen voor stabiliteit.
Als je buiten die jonge groep kijkt, merk je dat de meerderheid van de Belgen nog met een flinke portie scepsis naar crypto kijkt. En eerlijk? Dat is niet zo gek. Drie grote obstakels spelen hierin een voorname rol :
- Gebrek aan kennis: Bijna 40% van de Belgen geeft aan dat ze niet begrijpen hoe cryptocurrency werkt. Begrippen als blockchain, wallets en mining klinken als ingewikkelde technobabbel voor veel mensen. Zonder die basiskennis voelt investeren als gokken, en dat schrikt af.
- Risico’s: Het is geen geheim dat de cryptomarkt volatiel is. Wie vorig jaar een flinke portie Bitcoin kocht, heeft nu aanzienlijke winst gemaakt, maar niet als je verkocht had eerder dit jaar – want dan lag de prijs immers lager dan op sommige momenten in 2023. Dat soort grote schommelingen is voor veel Belgen gewoon te veel stress.
- Fraude en veiligheid: 2024 was een rampjaar voor online beleggingsfraude met crypto in België. Meldingen van oplichters stegen met 50%. Voeg daar verhalen aan toe van gehackte wallets en verdwenen crypto, en je begrijpt waarom veel Belgen hun geld liever op een spaarrekening laten staan.
En wat doet de overheid?
De Belgische overheid lijkt niet helemaal te weten wat ze met crypto aan moet. Aan de ene kant wordt er gewerkt aan regulering. Zo worden winsten uit cryptohandel belast met maar liefst 33% (of 25-50%), en de belastingdienst houdt beleggers scherp in de gaten.
Aan de andere kant ziet de overheid wel het potentieel van digitalisering. Zo worden digitale portemonnees steeds normaler, wat een opening biedt voor verdere integratie van cryptotechnologie.
Maar er is ook een praktisch probleem: banken en financiële instellingen in België staan nog niet te springen om cryptodiensten aan te bieden. Terwijl je in sommige andere landen gewoon een Bitcoin-rekening kunt openen bij je bank, blijft dat hier voorlopig een droom. Zolang die brug er niet is, blijft crypto voor veel Belgen onbekend terrein.
Hoewel crypto voor velen dus nog een ver-van-mijn-bed-show blijft, is er zeker potentie. Educatie is daarbij een sleutelwoord. Als mensen beter begrijpen wat cryptocurrency is en hoe het werkt, zal dat een groot verschil maken. Daarnaast kan verdere regelgeving, hoe saai dat ook klinkt, juist meer vertrouwen scheppen.
En laten we eerlijk zijn: België is misschien wat terughoudend, maar we hebben al vaker laten zien dat we uiteindelijk nieuwe technologieën omarmen. Kijk maar naar hoe internetbankieren of mobiele betalingen ooit begonnen: eerst traag, maar uiteindelijk werden ze algemeen geaccepteerd.'