De Staatsveiligheid bevestigt dat het een nota heeft verstuurd waarin gewaarschuwd werd voor de gevaren van de Chinese inmenging bij Eandis. Op de inhoud van de brief wil de Staatsveiligheid niet reageren, omdat de nota bedoeld was om "beperkt verspreid" te worden.

Gisteravond werd bekend dat een "officiële instantie" aan verschillende instanties een brief had gestuurd waarin gewaarschuwd werd voor de mogelijke risico's van een verkoop van Eandis-aandelen aan het Chinese staatsbedrijf State Grid. In de brief werd gewaarschuwd voor de banden tussen State Grid en de Chinese overheid, de Communistische Partij en het Chinese leger.

De afzender, die anoniem wenst te blijven, dringt daarom aan op "grote terughoudendheid" in de Eandisdeal.

Er was een vermoeden dat deze brief van bij de Staatsveiligheid vandaan kwam, en dat vermoeden is nu bevestigd door de Staatsveiligheid zelf. De inlichtingendienst bevestigt dat de brief vorige week is verstuurd, maar wil niet reageren op de inhoud van de nota, omdat die met de vermelding "beperkte verspreiding" werd verstuurd naar "een beperkt en welgekozen aantal bestemmelingen".

De brief had volgens de Staatsveiligheid het label "beperkte verspreiding" meegekregen omdat "de informatie vervat in deze nota een gevoelig karakter heeft en de verspreiding ervan de bescherming van het wetenschappelijk en economisch potentieel van het land hypothekeert". (vrt)