Einde 2013 kreeg de stad een aanbod van Proximus voor de aankoop van het gebouw op de Molenvest 19-27. Dit gebouw huisvest momenteel de politiezone Neteland, de VDAB en grote technische ruimtes met telefooncentrales van Proximus. Proximus wil dit gebouw verkopen omdat ze met de moderne technologie minder oppervlakte nodig hebben.

De stad en de politie hebben vervolgens het aanbod en het gebouw grondig bestudeerd om zo een doordachte keuze te kunnen maken. Zo liet de stad architectenbureau RE-ST uit Herentals een bouwtechnische haalbaarheidsstudie uitvoeren en deze was positief. Ook de directeurs van de twee academies waren intensief betrokken bij deze haalbaarheidsstudie.

Na een jaar onderhandelen hebben Proximus, de stad en de politiezone een akkoord gesloten over de verkoop van het gebouw op de Molenvest.

De stad en de politiezone kopen het gebouw van 11.600 m² voor 5.800.000 euro, waarvan de politie 1.270.000 euro betaalt.

Het gebouw zal in de toekomst onderdak bieden aan de politiezone, de ABK, de AMWD, een groot deel van het stadsarchief en de VDAB. De VDAB zal dan van de stad huren, en niet langer van Proximus.

Met de aankoop kan de stad haar twee academies onder één dak brengen. Door deze verhuis komen op termijn de lokalen in de Markgravenstraat en de Hikstraat vrij, die dan verder ontwikkeld of verkocht kunnen worden. Door de verhuis beschikken de academies over voldoende ruimte, waardoor de stad niet langer een tiental klaslokalen moet huren bij het KOSH.

Proximus verkoopt nu dus het gebouw aan de stad Herentals en de politiezone Neteland. De volgende vier jaar blijft Proximus het gebouw nog wel huren van de stad Herentals. Tegen einde 2018 heeft Proximus de technische omschakeling naar een kleinere oppervlakte afgewerkt. In 2019 start de verbouwing.

Met de kunstencampus in het hart van de stad trekken we dezelfde visie als met het cultuurcentrum door: een blikvanger in het centrum die voor heel wat bedrijvigheid en levendigheid zal zorgen. De kunstencampus zal dan ook een open kunstencentrum en ontmoetingsplek worden waar kunstenaars uit verschillende disciplines elkaar kunnen ontmoeten en beïnvloeden.

De stad Herentals biedt een breed scala aan kunstonderwijs aan. Zo volgen in de academie voor beeldende kunst (ABK) 450 leerlingen les. In de academie voor muziek, woord en dans (AMWD) zijn dat er zelfs 1.500.

De huisvesting van de twee academies voldoet echter niet meer. De campus van de ABK in de Markgravenstraat is versleten en dringend aan vernieuwing toe. De campus van de AMWD in de Hikstraat is verouderd en bovendien te klein, waardoor de stad klaslokalen van KOSH moet bijhuren in de Burchtstraat en de Wolstraat.

Verder kampt de stad met een verspreid administratief archief dat zich bevindt in verschillende locaties van de stad, die daar niet altijd even geschikt voor zijn.

De stad is daarom al sinds de vorige legislatuur op zoek naar nieuwe huisvesting voor de stedelijke academies en het stadsarchief. Zo liet de stad in 2008 een ontwerp opmaken voor een nieuw gebouw in de Markgravenstraat.

Hier zouden de ABK en enkele klassen van de AMWD worden gehuisvest. De andere klassen van de AMWD zouden in de Hikstraat blijven. De investering bedroeg ongeveer 7 miljoen. Wegens de financiële crisis moest de stad van dit plan afstappen.

Ook deze legislatuur werden er verschillende pistes bekeken. Zo keek de stad opnieuw naar de vernieuwing van de ABK in de Markgravenstraat, om daar ook de AMWD en een deel van het stadsarchief in onder te brengen.

Ook de voormalige lompenfabriek (het voddenkot) was een tijdje een optie, tot de eigenaar in december 2013 definitief liet weten dat een verkoop geen optie was. De stad keek vervolgens naar het braakliggende parkeerterrein naast de bibliotheek, maar dat bleek te klein om de twee academies in onder te brengen.