De tweedaagse Kerstmarkt in Geel werd heel het weekend afgelast door het slechte weer. Voor veel standhouders, vaak Geelse verenigingen, is de kerstmarkt een belangrijke activiteit om hun werking te financieren. Het schepencollege besliste vandaag om het standgeld volledig terug te betalen aan de standhouders.

Op zaterdagnamiddag 16 uur besliste de organisatie om de kerstmarkt te ontruimen. Er werden windsnelheden tot 85 km/u gemeten. De tentjes zijn maar bestand tegen windsnelheden van 50 km/u. Volgens de weervoorspellingen

was er nog tot zondagmiddag 15 december kans op krachtige windpieken. Na overleg met de veiligheidsdiensten besliste de stad zaterdagnamiddag nog om de kerstmarkt voor het volledige weekend af te lassen. Ondanks het zonnig weer op zondag was het niet mogelijk om de kerstmarkt te openen.

De kraampjes werden zaterdag om veiligheidsredenen volledig afgebroken. Op zondagvoormiddag werden nog hoge windpieken vastgesteld. De kraampjes opnieuw plaatsen was niet meer mogelijk.

'De stad vindt het heel jammer, maar het was de enige mogelijke beslissing. Veiligheid primeert boven alles', aldus burgemeester Vera Celis. 'We begrijpen dat het voor de standhouders en verenigingen een teleurstelling is. Zij deden heel wat inkopen en hebben geen of amper inkomsten. De stad zal het inschrijvingsgeld dan ook volledig terugbetalen aan de standhouders.'