Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Stad Geel kiest voor een veilige en vlotte Nieuwstraat

Nieuwstraat Geel parkeren

In de Nieuwstraat is het binnenkort niet meer toegestaan om stil te staan of te parkeren op de rijbaan. De stad wil hiermee de verkeersveiligheid in de straat verhogen en de doorstroming van het verkeer verbeteren. De nieuwe regels gaan in vanaf 1 augustus 2024 en zullen in oktober geëvalueerd worden door de betrokken stadsdiensten en de politie.

De verkeersveiligheid en de doorstroming in de Nieuwstraat kunnen beter. “We willen dat de Nieuwstraat een aangename straat is om te winkelen”, vertelt Marlon Pareijn, schepen van mobiliteit. “Zowel inwoners als handelaars geven aan dat stilstaande auto’s en bestelwagens tot onveilige situaties leiden. Ook voor fietsers brengt dit extra hindernissen met zich mee en De Lijn kampt vaak met vertraging door oponthoud in de Nieuwstraat. Daar willen we met deze nieuwe regels iets aan doen.”

Tegen 1 augustus brengt de stad in de Nieuwstraat extra belijning aan. Hierdoor wordt de volledige straat officieel een verhoogde inrichting waar voertuigen op de rijbaan niet mogen stilstaan of parkeren. Ook laden en lossen of mensen laten in- en uitstappen op de rijbaan is dan niet meer toegestaan. Er komen speciale laad- en loszones zodat dit veilig naast de rijbaan kan gebeuren. Ook parkeren zal enkel nog mogelijk zijn op de daarvoor voorziene plaatsen in de straat of op de centrumparkings. Vanaf 1 augustus gaan de nieuwe regels officieel in.

Proefperiode

Om zeker te zijn dat deze regels de verkeersveiligheid voldoende verhogen, werkt de stad met een proefperiode. Borden met de boodschap ‘juist parkeren, vlot passeren’ wijzen bezoekers op de nieuwe regels in de Nieuwstraat. Vanaf 18 augustus zal de politie regelmatig in de straat aanwezig zijn. In oktober zal de stad samen met de politie de situatie evalueren en bijsturen indien nodig. Inwoners, bezoekers en leveranciers krijgen tijdens deze periode de tijd om te wennen aan de nieuwe regels.

Parkeren in het centrum

“Bezoekers die met de auto naar het centrum komen, blijven welkom in de stad”, vertelt schepen Pareijn. “In de Nieuwstraat zelf kun je gratis 30 minuten parkeren op de daarvoor voorziene plaatsen en op de centrumparkings is zelfs het eerste uur gratis. Voor mensen met een beperking verandert er niets. Zij kunnen nog steeds onbeperkt parkeren in de Nieuwstraat zelf. In de Nieuwstraat komen er ook nog enkele fietsbeugels bij. Zo kun je met de fiets nog makkelijker naar het centrum komen. Deze kleine stappen zorgen ervoor dat ons stadscentrum aangenaam blijft om te bezoeken en om in te leven.”

Nieuwstraat Geel parkeren

Deel dit artikel