Stad Geel zet volgende stap in aankoopprocedure militair domein Kievermont ondanks onzekerheid
Stad Geel is ver gevorderd in de aankoopprocedure van het militair domein Kievermont, ook bekend als het ‘Engels Kamp’. Recent heeft minister Theo Francken echter aangekondigd dat de federale overheid militaire domeinen niet langer wil verkopen. In afwachting van een definitieve beslissing door Defensie, keurde de gemeenteraad op 31 maart de laatste stap in de aankoopprocedure goed.
Stad Geel beseft dat de aankoop onzeker blijft, maar zet alles op alles om het dossier af te ronden. Tegelijk erkent de stad de vraag van Defensie en zal ze in overleg blijven met de bevoegde instanties. De stad verwacht in de zomer meer duidelijkheid over het dossier.
Defensie herbekijkt verkoop
Het militair domein is sinds 2002 niet meer in gebruik door het Belgische leger, al blijft Defensie voorlopig eigenaar. In 2023 bereikte het stadsbestuur een akkoord met Defensie over de aankoop van het domein voor 6,5 miljoen euro. Halverwege maart 2025 kondigde staatssecretaris Francken aan dat Defensie zoveel mogelijk bestaande militaire infrastructuur wil behouden vanwege dringende investeringen in het leger. Dit roept natuurlijk vragen op over de toekomst van het akkoord tussen de stad en Defensie, aangezien Geel al een duidelijke visie had uitgewerkt en op het punt stond de aankoop formeel te bezegelen.
Toekomst van het domein
De stad gebruikt het terrein al langer. Zo slaat ze onder andere in de oude legerloodsen materialen van de stedelijke werkplaats op en gebruikt ze de hallen als oefenruimte voor evenementen zoals Gheelamania. In 2015 legde ze er ook een speelbos aan.
Het Engels Kamp biedt dus tal van mogelijkheden voor de stad. Maar er is zeker nog ruimte voor meer. Zo werden in het bestuursakkoord meerdere pistes vooropgesteld. In 2012 keurde de provincie ook een ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) goed, waarin het terrein werd bestempeld als een ideale locatie voor een bijkomend bedrijventerrein. Dit plan koppelde de ontwikkeling van het bedrijvenpark echter aan de aanleg van een nieuwe ontsluitingsweg om de dorpskern van Sint-Dimpna te ontzien.
“We begrijpen de beslissing van Defensie in het licht van de huidige geopolitieke situatie en de noodzaak om te investeren in defensie-infrastructuur", vertelt schepen van patrimonium Bart Julliams. “Tegelijkertijd is het voor ons als stad belangrijk om verder te bouwen aan de toekomst van dit terrein, dat een cruciale rol speelt voor onze stedelijke werking, lokale economie en sport en recreatie. We beslisten dan ook om de juridische procedure voor de aankoop verder te zetten in afwachting van een officiële beslissingen van defensie.”
Tegen begin juni 2025 zal de Minister van Defensie een plan presenteren met voor elk militair domein een keuze om het domein te behouden of verwerven. Mogelijk krijgt de stad toch de kans om het Engels Kamp aan te kopen. Indien de verkoop doorgaat, kan de akte normaal gezien binnen twee maanden ondertekend worden.