De bewoners van de wijk Wijngaard-Kapittelbossen-Holle Weg, aan de groene duinenrug achter Kruisberg, maakten zich de afgelopen weken erg veel zorgen rond de geruchten dat er in hun groene wijk appartemententorens én een reuze-supermarkt Albert Heijn zou komen. 

'Complete onzin', zegt het schepencollege: 'Ons bestuur levert daar géén bouwvergunning af voor hoogbouw, laat staan voor een supermarkt.'

De onrust in de groene wijk ontstond naar aanleiding van de afbakening van het kleinstedelijk gebied in Herentals.

'Voor De Wijngaard is tot op vandaag nog een BPA (Bijzonder Plan van Aanleg) van kracht, dat onder andere nog een aantal zones voor sociale groepswoningbouw voorziet, terwijl er in De Wijngaard geen specifieke nood is aan sociale huisvesting', zegt schepen voor Ruimtelijke Ordening Mien Van Olmen (CD&V).

'Het provinciebestuur wil dit aanpakken en wil het BPA Wijngaard binnen de grenzen van het stedelijk gebied afschaffen en vervangen door een nieuw 'stedelijk woongebied.

De al bestaande en goedgekeurde verkavelingen en de geldende verkavelingsvoorschriften blijven zeker geldig.

Door deze ingreep kan De Wijngaard zich op een hedendaagse manier verder ontwikkelen, zoals dat ook in andere woonwijken in onze stad mogelijk is, en wordt de bijzondere situatie in het gebied en de ongelijkheid tussen buren weggewerkt.'

Stedelijke verdichting

'Verdichting van het woongebied in Herentals betekent niet alleen appartementen zetten en in de hoogte bouwen. Het betekent de beschikbare ruimte beter opdelen en kleiner gaan wonen: verstandig omgaan dus met de nog bestaande open bouwruimte in Herentals.

Tot en met 9 april kunnen de bewoners hun bezorgdheden uiten over de plannen. Mien Van Olmen: 'We raden hen aan om de plannen grondig in te kijken en zich met vragen te wenden tot de deskundigen van de provincie of de gemeente. Het zou jammer zijn dat mensen zich nu foutief zouden laten informeren over de intenties en de voorgespiegelde gevolgen van dit plan.' (pp-pb)

Alle details HIER.