U bent hier

Stad Herentals gaat samenwerkingsovereenkomst aan met VOC Neteland

Herentals
28.11.2018 - 14.49u
Door: Mark Jaspers

De gemeenteraad besliste dinsdag om voor de volgende zes jaar een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren Neteland, gevestigd in Herenthout.

Dit voorstel, dat kadert in het 'Actieplan Dierenwelzijn' van Groen – fractieleider Peter Verpoorten, voorziet in een jaarlijkse subsidie van € 5.000 voor het VOC.

Peter Verpoorten: 'Dit is een project dat velen in de gemeenteraad nauw aan het hart ligt. De burgers van de stad Herentals doen reeds vele jaren voor de opvang van zieke en gekwetste wilde dieren een beroep op het VOC Neteland, gevestigd te Herenthout.

Het is dan ook gepast dat de Stad met het VOC een overeenkomst afsluit om de samenwerking tussen stad en VOC te regelen, en een financiële ondersteuning voor het VOC te voorzien. Het VOC heeft immers een werking in het hele Neteland, en elke gemeente moet zijn steentje bijdragen voor de diensten die het VOC biedt. Wij zijn heel blij dat dit eindelijk geregeld is.'

Verder stemde de gemeenteraad ook in met de voorstellen van Groen om de subsidie voor het project voor de sterilisatie van zwerfkatten op te trekken naar €6.000 per jaar, en met een jaarlijkse toelage van €3.000 om een project op te zetten met Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt voor het voorzien voor nestgelegenheid voor vogels en vleermuizen, het inrichten van wintervoederplekken voor vogels, en een campagne om burgers te sensibiliseren hetzelfde te doen.

Peter Verpoorten: 'Daar waar het VOC zich inzet voor de verzorging van zieke, gekwetste en verzwakte dieren, is ook preventie heel belangrijk. Daarom zijn ook maatregelen ter ondersteuning van de biodiversiteit en populaties van wilde dieren nodig.

We zullen nu samen met Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt zorgen voor nestgelegenheid voor vogels en vleermuizen in en op openbare gebouwen en in bomen op het openbare terrein. In de winter zal de stad op het openbare terrein op een aantal plaatsen voederplekken voorzien voor vogels. Dit zijn allemaal belangrijke initiatieven voor de ondersteuning van de populaties van deze diersoorten.'

Groen kreeg ook steun van raadslid Guy Verellen : 'VOC Herenthout doet prachtig werk. De voorgestelde €5.000 is een pluspunt, maar komt neer op slechts 17 eurocent per inwoner. Dat bedrag mag gerust x 5, of €1 per inwoner- totaal €28.000.'

De CD&V stemde tegen.

imageMeer nieuws

Politie haalt dieren weg op Aardseweg

Politie haalt dieren weg op Aardseweg
Geel 11.11.2019 - 00.09u

Internationale titel voor Kjell Spruyt van JCI Lier

Internationale titel voor Kjell Spruyt van JCI Lier
Internationaal | Lier regio 11.11.2019 - 00.01u

BeNeLeague: ERA Renomar HYC vs Unis Fl. Heerenveen : 0-4 - herbekijk match

Herentals | Internationaal | Nationaal 10.11.2019 - 19.59u

Nationale en provinciale voetbaluitslagen

Nationale en provinciale voetbaluitslagen
Kempen regio 10.11.2019 - 19.27u

Nationale en provinciale voetbaluitslagen zaterdag

Nationale en provinciale voetbaluitslagen zaterdag
Kempen regio 09.11.2019 - 23.43u

SKS Herentals - KFC Heultje 7-2 : doelpuntenkermis aan Olympiadelaan

Herentals | Kempen regio 09.11.2019 - 21.44u

Janssen bezorgt Lierse Kempenzonen 8 op 12

Lier regio 09.11.2019 - 21.33u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto