U bent hier

Stad Herentals gaat samenwerkingsovereenkomst aan met VOC Neteland

Herentals
28.11.2018 - 14.49u
Door: Mark Jaspers

De gemeenteraad besliste dinsdag om voor de volgende zes jaar een samenwerkingsovereenkomst af te sluiten met het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde dieren Neteland, gevestigd in Herenthout.

Dit voorstel, dat kadert in het 'Actieplan Dierenwelzijn' van Groen – fractieleider Peter Verpoorten, voorziet in een jaarlijkse subsidie van € 5.000 voor het VOC.

Peter Verpoorten: 'Dit is een project dat velen in de gemeenteraad nauw aan het hart ligt. De burgers van de stad Herentals doen reeds vele jaren voor de opvang van zieke en gekwetste wilde dieren een beroep op het VOC Neteland, gevestigd te Herenthout.

Het is dan ook gepast dat de Stad met het VOC een overeenkomst afsluit om de samenwerking tussen stad en VOC te regelen, en een financiële ondersteuning voor het VOC te voorzien. Het VOC heeft immers een werking in het hele Neteland, en elke gemeente moet zijn steentje bijdragen voor de diensten die het VOC biedt. Wij zijn heel blij dat dit eindelijk geregeld is.'

Verder stemde de gemeenteraad ook in met de voorstellen van Groen om de subsidie voor het project voor de sterilisatie van zwerfkatten op te trekken naar €6.000 per jaar, en met een jaarlijkse toelage van €3.000 om een project op te zetten met Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt voor het voorzien voor nestgelegenheid voor vogels en vleermuizen, het inrichten van wintervoederplekken voor vogels, en een campagne om burgers te sensibiliseren hetzelfde te doen.

Peter Verpoorten: 'Daar waar het VOC zich inzet voor de verzorging van zieke, gekwetste en verzwakte dieren, is ook preventie heel belangrijk. Daarom zijn ook maatregelen ter ondersteuning van de biodiversiteit en populaties van wilde dieren nodig.

We zullen nu samen met Vogelbescherming Vlaanderen en Natuurpunt zorgen voor nestgelegenheid voor vogels en vleermuizen in en op openbare gebouwen en in bomen op het openbare terrein. In de winter zal de stad op het openbare terrein op een aantal plaatsen voederplekken voorzien voor vogels. Dit zijn allemaal belangrijke initiatieven voor de ondersteuning van de populaties van deze diersoorten.'

Groen kreeg ook steun van raadslid Guy Verellen : 'VOC Herenthout doet prachtig werk. De voorgestelde €5.000 is een pluspunt, maar komt neer op slechts 17 eurocent per inwoner. Dat bedrag mag gerust x 5, of €1 per inwoner- totaal €28.000.'

De CD&V stemde tegen.

imageMeer nieuws

Spoorstaking - Staking OVS van start gegaan, ongeveer helft van de treinen rijdt

Spoorstaking - Staking OVS van start gegaan, ongeveer helft van de treinen rijdt
Kempen regio | Nationaal | Neteland 17.08.2019 - 03.08u

Italië rouwt om wielerlegende Felice Gimondi (76)

Italië rouwt om wielerlegende Felice Gimondi (76)
Internationaal 16.08.2019 - 19.44u

Ook jeugdverblijven in de Kempen krijgen nog extra steun

Ook jeugdverblijven in de Kempen krijgen nog extra steun
Herentals | Kempen regio | Mol | Neteland | Turnhout regio 16.08.2019 - 10.36u

NMBS heeft al 1.300 van de 1.750 vacatures voor dit jaar ingevuld

 NMBS heeft al 1.300 van de 1.750 vacatures voor dit jaar ingevuld
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 16.08.2019 - 10.35u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto