In totaal zullen er in 2019 nog 256 medewerkers bij de stad werken, in plaats van 273 vandaag.  Het personeel  kan echter gerust zijn in het behoud van zijn/haar job. Wel wordt er flink geschoven met het personeel. Bovendien worden van de drie personeelsleden die in de toekomst op pensioen gaan, er 2 niet vervangen. Daardoor moet tegen 2019 liefst 6% minder volk bij de stad werken. Er worden twee directeursfuncties en de functie van een diensthoofd geschrapt. Op de dienst Stadsontwikkeling komen er 2 diensthoofden bij.  Ook het aantal diensten verminderd, de 1-persoonsdiensten worden opgenomen in een groter cluster. 

Geen naakte ontslagen, wel afvloeiingen

Positief voor het personeel is dat er geen diensten worden afgeschaft maar dat er o.a. wel wordt beknibbeld op de openingsuren. De opvang op zaterdag in Hummeltjeshof wordt geschrapt. De dienstverlening in het Netepark wordt verminderd. Ook in het recyclagepark wordt 1 personeelslid minder ingezet.

Er wordt  niet alleen gesnoeid : de laagste lonen worden opgeschroefd, want 80 procent van de arbeiders gaan van een E naar een D-statuut, mits ze zich in hun job bewijzen met een positieve evaluatie.

'In 2014 gaan we door het terugdringen van de uitgaven en verhoogde inkomsten 1,3 miljoen euro winnen', onderstreept schepen voor financiën Jan Bertels. 'In 2019 moet dat opgelopen zijn tot 1,6 miljoen euro. Alleen zo creëren we een overschot om ons beleidsprogramma te kunnen uitvoeren.'

Besparen in dure cultuursector

De sector waarin het meest bespaard wordt,  is ongetwijfeld de culturele sector. Na het afschaffen van de zondagsopening in de bib, wordt er in de volgende begroting ook (20 %) minder geld ingeschreven voor de boeken- en tijdschriftencollectie.  Het  cc 't Schaliken mag 9.8% minder geld verwachten voor het uitwerken van de programmatie en moet ook op het personeel besparen.

Er wordt bespaard op recepties en EU-jumelages.

Toch ook snoeien bij politie Neteland

Politie Neteland ontvangt jaarlijks 50.000 euro minder van stad Herentals, de andere gemeenten van de zone zullen ook minder bijdragen.  De details hierover worden later bekend gemaakt.

Ondernemerscoach lokale economie vanaf 2016

Vanaf 2016 gaat eindelijk een voltijdse ondernemerscoach bij de stad aan de slag.  Die gaat de KMO'ers, zelfstandigen,  ondernemers coördineren en hen helpen in de vaak uitzichtloze administratieve rompslomp.  Unizo en Voka waren al jaren vragende partijen.