U bent hier

'Stad Herentals zorgstad met zorgpartners CIG de Merode'

Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen
01.06.2021 - 18.00u
Door: Lex Verellen

Herentals is in de ruime regio een zorgstad. 'De afgelopen jaren werd een uitgebreid netwerk aan zorgdiensten opgebouwd. Het stadsbestuur wil dit uitgebreide zorgnetwerk behouden en versterken, omdat we vinden dat Herentals deze regionale rol ook in de toekomst op zich moet nemen.

We willen, als de financiële situatie het mogelijk maakt, verder inspelen op opportuniteiten door nieuwe dienstverlening aan te bieden in samenwerking met zorgpartners die nu reeds in Herentals operationeel zijn of dit in de toekomst kunnen worden.'

Eén van die zorgpartners is CIG de Merode.

CIG de Merode

Het CIG (Centrum voor Integrale Gezinszorg) de Merode maakt deel uit van vzw Ter Loke. CIG zorgt voor zorg en begeleiding bij jong kwetsbaar ouderschap. Er is aandacht voor de veiligheid, ontwikkelingskansen en het welbevinden van alle gezinsleden met specifieke aandacht voor het jonge kind. Het CIG ondersteunt ouders en hun kinderen tot ze op eigen kracht verder kunnen.

Momenteel zijn zij gehuisvest in Kasterlee. Zij zijn op zoek naar een centrale goed bereikbare locatie en hebben stad Herentals gevraagd naar een mogelijkheid tot aankoop van een site waar woongelegenheid kan worden gecreëerd voor gezinnen met een 20-tal kinderen, met verschillende collectieve ruimten, kantoorruimte, tuin en buitenspeelruimte.

Site Markgravenstraat-Vossenberg

Stad en OCMW Herentals zijn eigenaar van in totaal ca. 3 hectare langs de Markgravenstraat / Vossenberg en Lierseweg.

De deelsite Markgravenstraat/Vossenberg huisvest vzw Op Weg, sporthal De Vossenberg, de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst en een transitwoning van het OCMW.

De deelsite 'Vossenberg-Spiegelfabriek' huisvest verschillende sociale partners: de Kringwinkel Zuiderkempen, ISOM en het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg.

Een huisvesting van CIG De Merode hier kan de sociale site versterken en synergiën tussen de sociale partners creëren overeenkomstig de doelstellingen opgenomen binnen het bestuursakkoord 'Herentals Zorgstad'.

Principieel akkoord voor onderzoek en verkoop

Het College van Burgemeester en Schepenen gaf op 25 mei 2021 zijn principieel akkoord voor een onderzoek van huisvesting van CIG de Merode binnen het masterplan 'Markgravenstraat-Vossenberg' én voor een latere verkoop van de zone aan CIG De Merode vzw Ter Loke tegen schattingsprijs.

Planning project

In afwachting van de opstart van het masterplan zullen er met CIG De Merode en de verschillende sociale partners op de site 'Vossenberg-Spiegelfabriek' gesprekken worden gevoerd om te kijken welke de huidige problematieken en toekomstkansen zijn bij een verdere uitbouw van de sociale campus, zodat deze kunnen worden meegenomen binnen de masterplanstudie.'

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto