Op 31 mei startte de stad met de plaatsing van zonnepanelen op het dak van Buitenschoolse Kinderopvang de Bengelbende. De komende maand volgen nog 4 stedelijke gebouwen: Academie voor Muziek, Woord en Dans (Stationsstraat), OCMW dagcentrum (Nieuwstraat), SBS Larum en SBS de Bollenboom (Oosterlo).

Dit project is één van de maatregelen die de stad neemt in het kader van Kempen 2020, de uitdaging om tegen 2020 de CO2-uitstoot met minstens 20 % te doen dalen.

De stad haalde begin 2017 al de doelstelling voor 2020 voor eigen patrimonium door te investeren in energiebesparende maatregelen: oude stookketels werden vervangen door nieuwe Cv-installaties met een aangepast regelsysteem, leidingen en daken werden geïsoleerd en het zwembad kreeg een warmtekrachtkoppeling om zelf energie op te wekken.

Stad Geel koopt ook al jaren 100 % groene stroom aan. Sinds 2009 is het stroomverbruik van de stadsdiensten CO2-vrij. Nu wil de stad nog een stapje verder gaan door zonnepanelen te plaatsen en zelf groene stroom te produceren.

Investering

Met zonnepanelen zelf energie opwekken is niet alleen goed voor het milieu maar is voor de stad ook rendabel. De investering bedraagt 75 000 euro met een gemiddelde terugverdientijd van 11 jaar per locatie. Na 20 jaar bedraagt de geschatte opbrengst 100 375 euro. De zonnepanelen op de 5 locaties hebben in totaal een geschatte energieopbrengst van 44309 kWh per jaar. De komende jaren zullen nog meer stedelijke gebouwen volgen.

Samen met inwoners

Met Kempen 2020 neemt de stad niet alleen haar eigen energiebeleid onder de loep, maar wil ze ook burgers, bedrijven, scholen, lokale handelaars en organisaties aanzetten tot een meer energiezuinige manier van leven of werken.

Onze stad bevindt zich in de kop van het peloton op vlak van de zonnepaneleninstallaties. Van januari 2017 tot 1 maart 2018 kwamen er in Geel maar liefst 371 installaties bij. Op 1 maart 2018 beschikt Geel over 74,8 installaties per duizend inwoners. Met de investering in zonnepanelen geeft het stadbestuur nu ook zelf het goede voorbeeld en zorgt ze voor een energiezuinig en zelfvoorzienend patrimonium.