U bent hier

Stad maakt werk van jongerenwelzijn

Herentals
31.03.2021 - 08.35u
Door: Lex Verellen

Op de Herentalse gemeenteraad kaartte dinsdagavond CD&V-fractieleider Ludo Van den Broeck de problematiek van het mentaal welzijn van onze jongeren aan.

"Zeker sinds de corona-uitbraak gaat het bergaf," zegt Van den Broeck. "Volgens een studie van de expertengroep Psychologie en Corona had 65% van onze jeugd het mentaal moeilijk tijdens de eerste coronagolf, en bij maar liefst een derde van hen was er een sterke toename van angststoornissen en depressieve gevoelens.

Daarom vroeg ik het stadsbestuur naar een visie en acties voor deze groep, die nu in een cruciale ontwikkelingsfase voor hun verdere leven zitten."

"Omdat we inderdaad ook op het terrein heel wat negatieve signalen opvingen, hebben we de afgelopen maanden niet stilgezeten," reageert schepen Bart Michiels.

"In primeur kan ik meegeven dat er heel binnenkort in het Wijkgezondheidscentrum een TEJOkamer wordt opgestart.

Dat is een project van TEJO Kempen, dat heel laagdrempelig, gratis en anoniem therapie en ondersteuning biedt aan jongeren tussen 10 en 20 jaar. Het is dankzij onze betreurde schepen Peter Bellens, dat we de link konden leggen tussen TEJO Kempen en het Wijkgezondheidscentrum. Hij zou fier geweest zijn dat we deze unieke vorm van ondersteuning nu ook in Herentals realiseren."

En daarbovenop mogen we nog een tweede initiatief verwachten

"Sinds februari zijn we bijzonder hard aan het ijveren voor een OverKophuis in Herentals.  Dat is een heel laagdrempelige plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten, maar waar ze ook terecht kunnen voor een babbel over kleine of grote zorgen, samen met professionele OverKopmedewerkers.

Daar kunnen we de link leggen met een vernieuwde werking van ons jeugdhuis 10R. Het wordt een heel mooie samenwerking tussen jeugd en welzijn, en we betrekken ook andere partners én de jeugdraad in het denkwerk."

In de Kempen werd een heel traject opgestart door het Agentschap Opgroeien. CAW en ARKTOS hebben dit samen met het Huis van het Kind opgenomen. "Het pleziert ons te zeggen dat we een project aan het uitwerken zijn waarin onze stad de voortrekker wordt voor de hele Kempense regio," besluit Michiels.

Onder impuls van minister Wouter Beke worden er zo binnenkort 11 nieuwe OverKophuizen opgestart in Vlaanderen. Ze worden 3 jaar lang ondersteund met telkens €100.000. Herentals neemt de trekkersrol voor de hele Kempen op zich, en wordt dus een vuurtoren voor jongerenwelzijn en andere OverKop-punten in de hele regio.

CAW, Arktos, de stadsdiensten en de schepenen zijn het projectidee nog volop aan het uitwerken en dienen uiterlijk op 7 april hun aanvraag in. In mei hopen ze de definitieve goedkeuring te krijgen. (pb)
Meer nieuws

SKS Herentals - Olen United 2-0 : 'SKS nestelt zich aan kop klassement'

SKS Herentals - Olen United 2-0 : 'SKS nestelt zich aan kop klassement'
Herentals | Neteland | Olen 04.12.2021 - 22.59u

Voetbaluitslagen Kempen Neteland zaterdag

Kempen regio | Neteland 04.12.2021 - 22.46u

Real Elmos Herentals bekert verder en zit bij de laatste 16

Real Elmos Herentals bekert verder en zit bij de laatste 16
Herentals | Nationaal 04.12.2021 - 11.31u

Extra trajectcontroles Neteland spoedig operationeel

Extra trajectcontroles Neteland spoedig operationeel
Herentals | Vorselaar 03.12.2021 - 18.29u

3M geeft historische vervuiling met PFOS via de lucht toe, maar blijft gezondheidseffecten ontkennen

Kempen regio | Nationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 03.12.2021 - 18.28u

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland

Wedstrijden provinciaal voetbal Kempen Neteland
Kempen regio | Neteland 03.12.2021 - 18.21u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto