U bent hier

Stad neemt organisatie Geel Wintert in eigen handen en bewandelt duurzame piste

Geel
16.10.2019 - 17.31u
Door: Mark Jaspers

Stad Geel neemt de organisatie van de derde editie van 'Geel Wintert' in eigen handen, nadat het de overeenkomst met concessiehouder Satellite Ice Benelux in september in onderlinge overeenkomst verbrak. Met een kunststofschaatsbaan vond het bestuur een duurzaam alternatief voor de energieverslindende versie van de afgelopen jaren.

In 2017 kende stad Geel de concessie voor de organisatie van het eindejaarsevenement 'Geel Wintert' voor tien jaar toe aan Satellite Ice Benelux. Dat plaatste de voorbije twee jaar gedurende een maand een schaatsbaan, winterbar, houten chalets en kermisattracties op de Markt.

Jaarlijks kon de schaatsbaan rekenen op zo'n 10 000 bezoekers, waaronder heel wat leerlingen van de Geelse basisscholen. Satellite Ice Benelux liet na de zomervakantie echter weten het geheel in te willen krimpen en geen standgeld meer te willen betalen. Bijkomend vroegen ze een subsidie van 12 000 euro. Omdat de stad niet op die eisen kan ingaan, werd de overeenkomst in onderling overleg verbroken.

De stad moest daardoor heel snel een alternatief uitwerken voor dit jaar. Ze besliste om de organisatie van 'Geel Wintert' in eigen handen te nemen en daarbij een meer duurzame piste te bewandelen.

De schaatsbaan maakt plaats voor een kunststofschaatsbaan, naar het voorbeeld van Brugge. Dergelijke kunststofbaan heeft als voordeel dat die niet temperatuurgevoelig is en schaatsers dus geen natte kledij riskeren. Bovendien ligt het energieverbruik van een echte schaatsbaan heel hoog. De kostprijs daarvan kan de stad nu aanwenden voor de uitbating van de schaatsbaan.

De schaatsbaan zal in tegenstelling tot de voorbije jaren niet overdekt zijn, zoals die ook niet overdekt is in bijvoorbeeld Brussel. De stad beseft dat dit geen evidente keuze is. Door geen tent te plaatsen, wil het de sfeer en beleving verhogen.

De sfeerverlichting over de schaatspiste springt beter in het oog en het zicht vanuit de omliggende horecazaken op het schaatsgebeuren wordt op die manier opengetrokken.

De schaatsbaan krijgt een centrale plaats op het plein. Rond de piste komen vijf traditionele kermisattracties aangevuld met een tiental houten chalets met verkoops- en etenswaren en lekkere hapjes. De kerststal met levende dieren krijgt een meer prominente plaats in het geheel. Er komt opnieuw een winterbar, met binnen- en buitengedeelte. Net zoals vorig jaar staan in de winterbar heel wat optredens en thema-avonden gepland.

'Geel Wintert' staat gepland van vrijdag 29 november 2019 tot en met zondag 5 januari 2020. In die periode staan heel wat nevenactiviteiten op het programma, zoals de tweedaagse kerstmarkt, Tractor Kerstrun, Santa Run en shoppingzondagen. De winkelstraten Pas en Nieuwstraat krijgen met nieuwe kerstverlichting dan weer een feestelijk jasje aangemeten.

imageMeer nieuws

Facelift en upgrade sporthal Den Uyt volledig afgerond in 2020

Mol 14.11.2019 - 12.34u reading time4min

Begin december krijgt sporthal Den Uyt een stevige facelift. De oude vervuilde booggevel wordt volledig vervangen, zodat de sporthal opnieuw een frisse uitstraling krijgt. Daarnaast denken we ook aan het comfort van de sporters met een aantal vernieuwingen in de zaal zelf. De sporthal blijft tijdens de werken voor iedereen bruikbaar. In de loop van 2020 zijn alle werken afgerond.

Janne Caeyers verkozen tot nieuwe kinderburgemeester van Mol

Mol 14.11.2019 - 11.29u reading time2min

Janne Caeyers werd op woensdag 13 november verkozen tot nieuwe kinderburgemeester van onze gemeente. Janne volgt Mats Opdebeek op die vorig schooljaar kinderburgemeester was. De kinderburgemeester en kinderraadsleden legden de eed af en werden achteraf getrakteerd op een receptie. Het gemeentebestuur dankt het vorige bestuur voor hun enthousiaste inzet en wenst het kersverse bestuur veel succes!

Even weg van de wereld in een Slow Cabin in Laakdal

Even weg van de wereld in een Slow Cabin in Laakdal
Kempen regio | Laakdal regio 13.11.2019 - 21.57u

Sport Vlaanderen pakt uit met gloednieuw MTB-parcours: Bike trail

Sport Vlaanderen pakt uit met gloednieuw MTB-parcours: Bike trail
Herentals | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 13.11.2019 - 20.01u

Drie jaar cel voor reeks inbraken in elektrowinkels, o.a. in Switch Olen

Drie jaar cel voor reeks inbraken in elektrowinkels, o.a. in Switch Olen
Kempen regio | Nationaal | Olen | Provincie Antwerpen 13.11.2019 - 16.35u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 13.11.2019 - 12.34u

Staking ACOD verstoort dienstverlening De Lijn

Staking ACOD verstoort dienstverlening De Lijn
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 13.11.2019 - 10.02u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto