U bent hier

Stad neemt organisatie Geel Wintert in eigen handen en bewandelt duurzame piste

Geel
16.10.2019 - 17.31u
Door: Mark Jaspers

Stad Geel neemt de organisatie van de derde editie van 'Geel Wintert' in eigen handen, nadat het de overeenkomst met concessiehouder Satellite Ice Benelux in september in onderlinge overeenkomst verbrak. Met een kunststofschaatsbaan vond het bestuur een duurzaam alternatief voor de energieverslindende versie van de afgelopen jaren.

In 2017 kende stad Geel de concessie voor de organisatie van het eindejaarsevenement 'Geel Wintert' voor tien jaar toe aan Satellite Ice Benelux. Dat plaatste de voorbije twee jaar gedurende een maand een schaatsbaan, winterbar, houten chalets en kermisattracties op de Markt.

Jaarlijks kon de schaatsbaan rekenen op zo'n 10 000 bezoekers, waaronder heel wat leerlingen van de Geelse basisscholen. Satellite Ice Benelux liet na de zomervakantie echter weten het geheel in te willen krimpen en geen standgeld meer te willen betalen. Bijkomend vroegen ze een subsidie van 12 000 euro. Omdat de stad niet op die eisen kan ingaan, werd de overeenkomst in onderling overleg verbroken.

De stad moest daardoor heel snel een alternatief uitwerken voor dit jaar. Ze besliste om de organisatie van 'Geel Wintert' in eigen handen te nemen en daarbij een meer duurzame piste te bewandelen.

De schaatsbaan maakt plaats voor een kunststofschaatsbaan, naar het voorbeeld van Brugge. Dergelijke kunststofbaan heeft als voordeel dat die niet temperatuurgevoelig is en schaatsers dus geen natte kledij riskeren. Bovendien ligt het energieverbruik van een echte schaatsbaan heel hoog. De kostprijs daarvan kan de stad nu aanwenden voor de uitbating van de schaatsbaan.

De schaatsbaan zal in tegenstelling tot de voorbije jaren niet overdekt zijn, zoals die ook niet overdekt is in bijvoorbeeld Brussel. De stad beseft dat dit geen evidente keuze is. Door geen tent te plaatsen, wil het de sfeer en beleving verhogen.

De sfeerverlichting over de schaatspiste springt beter in het oog en het zicht vanuit de omliggende horecazaken op het schaatsgebeuren wordt op die manier opengetrokken.

De schaatsbaan krijgt een centrale plaats op het plein. Rond de piste komen vijf traditionele kermisattracties aangevuld met een tiental houten chalets met verkoops- en etenswaren en lekkere hapjes. De kerststal met levende dieren krijgt een meer prominente plaats in het geheel. Er komt opnieuw een winterbar, met binnen- en buitengedeelte. Net zoals vorig jaar staan in de winterbar heel wat optredens en thema-avonden gepland.

'Geel Wintert' staat gepland van vrijdag 29 november 2019 tot en met zondag 5 januari 2020. In die periode staan heel wat nevenactiviteiten op het programma, zoals de tweedaagse kerstmarkt, Tractor Kerstrun, Santa Run en shoppingzondagen. De winkelstraten Pas en Nieuwstraat krijgen met nieuwe kerstverlichting dan weer een feestelijk jasje aangemeten.

imageMeer nieuws

Code rood in alle Antwerpse natuurgebieden & bossen

Code rood in alle Antwerpse natuurgebieden & bossen
Kasterlee | Provincie Antwerpen 29.05.2020 - 11.29u

Nieuwste grootste containerschip ter wereld HMM Algeciras op weg naar Rotterdam

Nieuwste grootste containerschip ter wereld HMM Algeciras op weg naar Rotterdam
Internationaal | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 29.05.2020 - 08.15u

Pop-up kunstgalerie Schropioentje Oud-Turnhout

Kempen regio | Turnhout regio 28.05.2020 - 21.02u

Winkelketen Aveve is slachtoffer van cyberaanval

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 28.05.2020 - 19.31u

Mondmaskers in Kasterlee

Mondmaskers in Kasterlee
Kasterlee 28.05.2020 - 18.41u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto