Het Herentalse schepencollege heeft beslist om de jumelage met de zustersteden Cosne-Cours-sur-Loire in Frankrijk en Alpen in Duitsland stop te zetten.

"De stad zet al vele jaren personeel in om de vriendschapsband met de zustersteden te onderhouden", zegt schepen van Toerisme Jan Michielsen (CD&V). "De samenwerkingsinitiatieven werden oorspronkelijk opgericht om bij te dragen aan de integratie van Europa.

Ze gaven Herentalsenaren de kans om kennis te maken met andere Europese burgers. De laatste jaren nam de interesse echter af en doofde de samenwerking met Cosne-Cours-sur-Loire en Alpen uit."

De jumelage met het Nederlandse IJsselstein (bij Utrecht) blijft. Die dateert al van 24 april 1982. Toen ondertekenden beide burgemeesters, wijlen dr. Timmermans en wijlen Carl De Peuter, in IJsselstein de Europese jumelage-oorkonde. Diverse Herentalse verenigingen komen nog geregeld samen met hun IJsselsteinse collega's.

De stad blijft dit aanmoedigen. Ook financiële ondersteuning van de jumelageactiviteiten blijft mogelijk via een nieuw reglement rond projectsubsidies.

Later meer met reacties op deze afgang van de stad in de EU.  (pp)