Op de gemeenteraad van gisteren drong raadslid Bart Michiels (CD&V) bij schepen van gezondheidsbeleid Anne-Mie Hendrickx aan op een stedelijke antirookcampagne, naar het voorbeeld van Westerlo. De schepen geeft echter de voorkeur aan de continue inspanningen die de stad doet. “We doen op diverse manieren al lang aan bewustmaking op dit vlak”, zegt ze. “We doen mee aan ‘Gezonde gemeente’, stimuleren de scholen om deel te nemen aan ‘meer pret zonder sigaret’, we doen op de jaarlijkse feestmarkt aan bewustmaking… Voor de speciale doelgroep van kansarmen gaan we via De Fakkel een cursus om te stoppen met roken aanbieden. Deze inspanningen zijn misschien minder mediageniek dan een opvallende campagne maar ze hebben ook effect.”   

Bart Michiels neemt hier geen genoegen mee en steekt zelf de handen uit de mouwen. "Stoppen met roken mag dan geen absolute prioriteit zijn voor de stad, het is dat wel voor mij. En ik denk voor nog een aantal mensen, want ik kreeg wel wat positieve reacties op mijn vraag. Daarom wil ik de koe bij de horens vatten, en kijken of we samen een groepje kunnen oprichten van Herentalsenaren die elkaar willen steunen in het stoppen met roken. Daarom heb ik een facebookgroep opgestart: www.facebook.com/thalsstopt. Of je kan ook surfen naar www.thalsstopt.be. De bedoeling ervan is om allereerst wat geïnteresseerde en gemotiveerde mensen te verzamelen. Dan kunnen we tips uitwisselen en mekaar steunen in onze plannen. En als we voldoende kritische massa hebben, kunnen we misschien zelf een groepssessie organiseren?”
"Ben je geïnteresseerd om mee te stoppen met roken, of ken je iemand die dat wel zou willen? Surf dan naar www.facebook.com/thalsstopt en vind de pagina leuk. Zo kunnen we bekijken of we verder kunnen gaan. En zo voelt Bart zich wat minder alleen…"