Het stadsbestuur vraagt aan de projectontwikkelaar van de site Poederkot fase 1 een meer uitgebreid milieu-effectenrapport (MER).

In het huidige verkavelingsdossier zit enkel een project-MER-screening voor de eerste fase van de ontwikkeling, maar de stad vindt het belangrijk om ook de milieu-effecten te kennen van fase 2 en 3.

De drie fases hangen immers samen, en de effecten op de omgeving moeten daarom ook samen bekeken worden. De beslissing van de stad is gebaseerd op recente rechtspraak van de raad voor vergunningsbetwistingen en op adviezen van Team MER en het Agentschap Natuur en Bos.

“Het schepencollege heeft zich geïnformeerd om een beslissing te nemen, de ontwikkelaars moeten de juiste procedure volgen. Als de ontwikkelaars de juiste procedure nu niet volgen, dreigen ze in beroepsprocedures teruggefloten worden", zegt schepen Pascal Van Nueten (N-VA).   "Recente uitspraken van de raad voor vergunningsbetwisting zijn daar helder in.”

De stad beschouwt het dossier daarom als onvolledig. Dit betekent dat het huidige dossier automatisch stopt. De projectontwikkelaar heeft in een latere fase de mogelijkheid om zijn dossier opnieuw in te dienen, maar dat kan enkel met een project-MER voor de volledige ontwikkeling binnen de strategische site Poederkot.

Als de ontwikkelaar later een herwerkt dossier indient, volgt een nieuw openbaar onderzoek. De huidige bezwaren worden dan niet opgenomen in dit nieuwe dossier. Als een inwoner over het herwerkte dossier een bezwaar wil indienen, dan moet dat tijdens dit nieuwe openbaar onderzoek.

De toekomstplannen van de stad voor dit gebied blijven wel dezelfde.

De stad blijft achter de structuurschets staan die van het bos van het Poederkot voor 7 ha een stadsbos maakt, dat voor iedereen toegankelijk is. De stad werkt daarom ook verder aan het RUP Wuytsbergen-Ekelen, waarin deze visie ook opgenomen wordt."

SOS Poederkot : 'Huiswerk doen : onvolledigheidsverklaring verkavelingsdossier door stad Herentals'

'Dat de stad Herentals de MEGA-verkaveling momenteel on hold zet, is een logische stap en volgt uit een correcte lezing van de ingediende bezwaarschriften door meer dan 800 personen', klinkt het.

'De 1e ontwikkelingsfase (152 woningen) kan terecht niet los gezien worden van de 2 overige fases (305 woningen).

Dit zorgt ervoor dat de MEGA-verkaveling (457 woningen) in zijn totaliteit moet onderzocht worden naar effecten op waterhuishouding, biodiversiteit, mobiliteit en alle andere disciplines.

Onze stelling is dat deze effecten enkel via een project-MER kunnen onderzocht worden. Dit op een drafje afhandelen via een sluiproute die minister Demir (ook N-VA) binnenkort wil afsluiten, is daarom niet de juiste route.

We herhalen graag het recente negatieve ontbossingsadvies van ANB dat het volledige behoud van het Poederkotbos (14.8 ha) onderstreept. Dat meer dan 800 mensen aangeven dat dit bos integraal behouden moet blijven, is een signaal dat bij het stadsbestuur moet blijven hangen. Ook bij een nieuw openbaar onderzoek in de toekomst.

Ook vragen wij dat de stad Herentals een ei legt over de mobiliteitsmaatregelen in de wijk. In 2021 werden 2 proefopstellingen (vaste en cameraknip) doorlopen. Sindsdien is er nog steeds geen keuze gemaakt door het schepencollege, terwijl een effectmeting hiervan in het opgelegde project-MER wenselijk is.

Als de stad Herentals haar eigen ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Wuytsbergen-Ekelen ernstig wil nemen, dan maakt ze dit eerst op.

Dit RUP vormt dan het kader waarin eventuele vergunningen kunnen beoordeeld worden. Wij pleiten er daarom voor om eerst het RUP-proces te doorlopen en daarna pas de MEGA-verkaveling Poederkot te behandelen.

Actiecomité SOS Poederkot blijft ook in de toekomst waakzaam en blijft strijden voor een leefbare wijk Wuytsbergen-Ekelen.' 

Jan Bertels (Vooruit): 'Heeft voortschrijdend inzicht van het stadsbestuur gekost'

Oppositieraadslid en ex-burgemeester Jan Bertels (Vooruit), die de plannen en werkwijze in het dossier Poederkot al een hele tijd een negatieve evaluatie gaf,  juicht de beslissing van de stad toe.

"Het heeft voortschrijdend inzicht van het stadsbestuur gekost, maar het is een positieve zaak. Alleen hoop ik dat de MER-screening het volledige gebied onderzoekt, en niet enkel de 5 witte vlekken van de verschillende eigenaars.

En de stad zou ook alle bezwaarindieners moeten verwittigen dat hun bezwaar niet langer geldt bij een nieuwe procedure!"