U bent hier

Stad wil van gedempte vaart groene stadsboulevard maken

Herentals
07.11.2018 - 11.51u
Door: Herman Gezelle

Herentals wil een studiebureau aanstellen om de lange as Augustijnenlaan-Belgiëlaan-Olympiadelaan een compleet nieuw uitzicht te geven. De ambities zijn hoog ingesteld: een groene boulevard met veel comfort voor zwakke weggebruikers.

Oorspronkelijk wilde de stad Herentals over de volledige lengte van de zogenaamde gedempte vaart nieuwe voetpaden aanleggen.

Maar aan dat project bleek een fors prijskaartje te hangen. Toen Fluxys bekendmaakte dat het zijn grote gasleiding onder deze as wil verwijderen, zag Herentals plots de mogelijkheid om het hele traject van Augustijnenlaan-Belgiëlaan-Olympiadelaan een totale metamorfose te geven.

"We hebben daarbij hoge ambities", zegt de Herentalse schepen van Ruimtelijke Ordening Mien Van Olmen (CD&V). "Omdat de lanen in beide richtingen parkeerstroken aan weerszijden van de rijweg hebben, kunnen we spreken van een as met liefst 6 rijstroken. Dat geeft heel veel ruimte om kwalitatief in te richten.

Zelfs als we niet alle parkeerstroken kunnen opdoeken -want die hebben we aan de rand van het stadshart echt wel nodig-, is er nog veel plaats voor brede en comfortabele voet- en fietspaden.

Belangrijk is ook wat we met de restruimte aanvangen. Dat geeft veel opportuniteiten voor een groene of alternatieve invulling. Het moet een strategische stadsboulevard met veel kwaliteiten worden."

Verkeersbalans

Die ambities heeft de stad vertaald in een opdrachtomschrijving waarmee het nog aan te stellen studiebureau aan de slag moet gaan. Om zo transparant mogelijk te werken, is die opdrachtomschrijving ook al aan de leden van de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening (gecoro) en de gemeenteraad voorgelegd.

Die maakten de opmerking dat een goede balans moet worden gevonden tussen de vlotte bereikbaarheid van het centrum en het feit dat de auto niet altijd de hoofdrol moet krijgen. "De mobiliteit vormt hier een heel belangrijke uitdaging."

De Vlaamse overheid steunt het Herentalse project met haar expertise inzake stadsvernieuwing. Het duurt nog verscheidene jaren voor Augustijnenlaan-Belgiëlaan-Olympiadelaan een nieuw jasje aangemeten krijgen.

"Dat wil niet zeggen dat we in tussentijd niets meer doen. Zo willen we volgend jaar veilige oversteken aanleggen naar het vernieuwde stadspark en naar het begijnhofpark", zegt Van Olmen. 

Bron GVA -  verschijningsdatum 7/11/2018 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws License2Publish.

Foto's Johan Temmerman/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

100.000-en Chinese wolhandkrabben blijven Kleine Nete teisteren

100.000-en Chinese wolhandkrabben blijven Kleine Nete teisteren
Grobbendonk | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen | Westerlo 17.04.2019 - 15.01u

Intracto : 'Expertise in Salesforce, Adobe & Oracle breidt uit door overname Adagio'

Intracto : 'Expertise in Salesforce, Adobe & Oracle breidt uit door overname Adagio'
Herentals | Kempen regio | Vlaanderen 17.04.2019 - 14.48u

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 17.04.2019 - 11.10u

Circustheater 'Circus Ronaldo' met Swing

Olen 17.04.2019 - 11.01u

Stefaan Sarens nieuwe voorzitter AZ Herentals

Stefaan Sarens nieuwe voorzitter AZ Herentals
Herentals | Kempen regio 17.04.2019 - 10.56u

Ongeval E313 in Geel - Weg na meer dan tien uur vrijgemaakt in Geel-Oost (2)

Ongeval E313 in Geel - Weg na meer dan tien uur vrijgemaakt in Geel-Oost (2)
Geel | Herentals | Kempen regio | Neteland | Olen | Vlaanderen 16.04.2019 - 22.59u

Nieuws uit uw regio

image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto