Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Stadsarchief Herentals verwerft unieke verzameling postkaarten

Koepoort Herentals

Postkaarten vormen één van de belangrijkste fotografische bronnen voor steden en landschappen doorheen de negentiende en twintigste eeuw. Postkaarten waren goedkoper dan brieven en werden frequent gebruikt om korte boodschappen aan familieleden mee te delen.

Uitgevers brachten dan ook talloze series postkaarten uit met foto’s van bezienswaardigheden en zichten in België.

Ook voor Herentals zijn honderden postkaarten gedrukt door Herentalse uitgevers zoals Louis Bongaerts en meerdere Antwerpse en Brusselse firma’s. Het stadbestuur is daarom verheugd dat het een verzameling van een 660 tal historische postkaarten heeft kunnen verwerven. Deze overspant het tweede deel van de negentiende eeuw tot en met de eenentwintigste eeuw.

Naast waardevolle, historische zichten op straten en pleinen tonen de postkaarten ook allerlei zaken die vandaag verdwenen zijn. Zo zijn er onder meer foto’s met de historische interieurs van verschillende scholen, verdwenen fabrieken, de Herentalse wielerbaan en de drooggelegde vaart waar nu de Augustijnenlaan loopt. Historische gebeurtenissen zoals de aanleg van het Albertkanaal en de bouw van het nieuwe ziekenhuis werden ook vastgelegd op verschillende postkaarten.

Kortom, de verzameling toont verandering en continuïteit in Herentals, Morkhoven en Noorderwijk doorheen de voorbije 130 jaar en is van onschatbare waarde voor de lokale geschiedschrijving. De archiefmedewerkers inventariseren en digitaliseren nu de collectie. Na de verhuis van het stadsarchief naar de Kunstencampus wordt ze gepresenteerd op een online beeldbank.

Foto : Koepoort Herentals verzameling Luc Verboven.

Koepoort Herentals

Deel dit artikel