De muziek die beiaardiers maken met beiaardklokken weerklinkt over een hele binnenstad, een universiteitscampus of een park.

De beiaard is een uniek muziekinstrument dat sinds zijn ontstaan in de Lage Landen van Europa 500 jaar geleden, ondertussen gekend is in 30 landen, met in totaal 680 beiaarden wereldwijd.  

Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne is aan alle beiaardiers van over de hele wereld gevraagd om bij te dragen aan een symbolische muzikale actie. Vanuit de torens wordt een boodschap van vrede uitgedragen, met Oekraïense liederen. 

Deze boodschap zal weerklinken in het weekend van 5 maart, niet alleen in Europa, maar ook in Amerika, Azië en Australië.

Stadsbeiaardier Koen Van Assche speelt op zaterdag 5 maart om 15 uur op de beiaard van de Lakenhal. Ook de vredesvlag hangt dan op de Grote Markt.

Deze actie is opgezet vanuit de Beiaard Wereld Federatie en wordt ten volle ondersteund door de Russische beiaardiers. De afgelopen decennia is immers een beiaardcultuur gestart in zowel Rusland als Oekraïne, met nieuwe beiaarden in Kiev en Sint-Petersburg.

In beide landen zijn er beiaardiers die een beiaarddiploma hebben behaald en zijn er ook nieuwe beiaardstudenten. Alle beiaardiers werken samen, welk land van origine dan ook.  Foto NNieuws.