De gemeente- en stadsbesturen van Geel, Mol, Turnhout en Herentals hebben maandagmiddag hun intentieverklaring om de armoede in hun stad blijvend te bestrijden voorgesteld.

SPAAK (Samen PAraat tegen Armoede in de Kempen) stelde samen met de lokale besturen van Mol, Herentals, Geel en Turnhout de intentieverklaringen 'armoedebestrijding' voor van deze 4 steden.

Armoede blijft stijgen, ook in deze 4 steden. Daarom dat wij op het debat van 24 november de lokale besturen van Geel, Mol, Turnhout en Herentals gevraagd hebben om in een intentieverklaring concrete acties te formuleren om armoede te verminderen tijdens de periode 2017-2018. Ook de andere Kempische gemeenten werden gevraagd om hier werk van te maken.

Wim Caeyers (OCMW-voorzitter Mol), Jan Bertels (Burgemeester Herentals), Erik Vos (Burgemeester Turnhout), Luc Op de Beeck (OCMW-voorzitter Turnhout), en Nele Vanhoof (Sectormanager burger en welzijn Geel) lichtten kort hun intentieverklaring toe onder begeleiding van de SPAAKhaas.

Patricia Janssen, voorzitter SPAAK, zegt dat SPAAK blij is om te horen dat de lokale besturen hun huiswerk hebben gemaakt. Meer nog, ze is blij dat de acties betrekking hebben op de armoedecijfers die SPAAK presenteerde op de persclub in Geel in september en de thema's die aan bod kwamen op het debat in november.

Marthe ('t ANtWOORD, Turnhout):

"Bij alle besturen zijn er acties die betrekking hebben op de bestrijding van kinderarmoede. We blijven hierbij echter benadrukken dat kinderarmoede op zich niet bestaat. Kinderen groeien op in een gezin. Een integrale aanpak hierbij is belangrijk en vragen aan de besturen dan ook om kinderarmoede vanuit deze bril verder te bestrijden".

Petra (Vierdewereldwerking Ons Huis, Mol)

"Ziek maakt arm en arm maakt ziek, het is een slogan die we binnen de verenigingen maar al te goed vanuit de praktijk kennen. 3 van de 4 gemeenten hebben ook op vlak van gezondheid acties uitgewerkt. Dit stemt ons positief, zeker omdat 'gezondheid' het algemene jaarthema is van het Netwerk tegen Armoede in kader van de Werelddag van het verzet tegen armoede".

Patricia (vzw Al-arm, Geel):

"De lokale besturen willen de moeilijkheden die mensen in armoede ervaren op vlak van wonen aanpakken. Wonen is een basisbehoefte en een betaalbare, kwaliteitsvolle woning maakt een groot verschil in het leven van mensen in armoede."

Tenslotte denkt SPAAK dat sommige besturen wat te bescheiden zijn geweest als het gaat over de inspanningen die worden geleverd op vlak van vrijetijdsparticipatie. Toch willen wij een oproep doen om over de 4 gemeenten heen samen te werken aan een Kempische vrijetijds- of uitpas. Hier blijven we als SPAAK nog wat onze honger zitten.

Denise (De Fakkel, Herentals):
"Armoede in de Kempen stijgt. Ondanks de inspanningen die er zijn, wordt de groep van mensen die het moeilijk hebben steeds groter. We hopen dat deze acties een verschil zullen maken. Wij blijven het van dichtbij opvolgen! Want armoede is en blijft een schande in onze maatschappij!"

SPAAK is daarom zeer tevreden dat er al andere steden en gemeenten in de Kempen hebben gereageerd op de oproep om de intentieverklaring in te vullen. Dessel, Vorselaar, Olen en Hoogstraten hebben dit reeds gedaan. Wij hopen dat de rest zal volgen."

Foto: de sociale campus Spiegelfabriek in Herentals is een mooi voorbeeld.