Gust Horemans en zijn zoon Marc uit Noorderwijk (Herentals) voelen zich vernederd door het stadsbestuur van Herentals. Zaterdag namen Gust en Marc afscheid van hun vorige week overleden echtgenote en moeder.

Toen de familie na de plechtigheid met de begrafenisondernemer verzamelde op het kerkhof, bleek dat er door een fout bij de stedelijke diensten geen graf was gegraven.

"Mijn echtgenote is op 16 februari overleden in het ziekenhuis van Lier", vertelt Gust Horemans. "We vertrouwden de uitvaartplechtigheid toe aan begrafenisondernemer Van Hove uit Westerlo.

"De dienst in de aula van Van Hove verliep vlekkeloos. Nadien trokken we naar het kerkhof van Noorderwijk om de kist van mijn vrouw te begraven. Op het kerkhof was er niemand en het was niet meteen duidelijk waar we moesten zijn. Tot bleek dat het graf waarin de kist moest geplaatst worden er gewoon niet was."

Vernederend

Blijkbaar was de opdracht om een graf te graven niet tot bij de werklieden geraakt die dat moeten doen. "Daar sta je dan. Samen met de hele familie, vrienden en kennissen die ook van buiten de provincie waren gekomen om samen afscheid te nemen", zegt de familie.

Er werd druk gebeld naar allerlei verantwoordelijken, maar op zaterdagmiddag was het niet eenvoudig om de juiste personen aan de lijn te krijgen. "En het veranderde ook niets aan de situatie. We zijn moeten vertrekken.

De begrafenisondernemer heeft de kist weer meegenomen.

Dit is enorm vernederend. Het voelt aan alsof je helemaal niet meetelt, dat de burger voor de stad niet belangrijk is."

Excuses...

Volgens de begrafenisondernemer waren alle afspraken met de stad correct gemaakt. Schepen Pascal Van Nueten (N-VA), bevoegd voor de begraafplaatsen, heeft de familie al excuses aangeboden.

"Al volstaan die niet om de fout goed te maken. Dat besef ik maar al te goed. Dit kan niet, dit mag niet, maar het is nu toch gebeurd. Ik laat nagaan waar het precies is misgelopen, want dat weet ik voorlopig nog niet.

Is men vergeten de opdracht te geven? Is die opdracht misschien niet aangekomen? Ging er iemand foutief van uit dat het om een crematie ging? Hoe dan ook, we moeten bekijken wat we kunnen doen opdat dergelijk incident zich niet meer zal herhalen."

De schepen had ook al contact met de uitvoerende diensten. "Maandag zullen de grafdelvers zeer vroeg aan de slag gaan zodat in de loop van de voormiddag de familie en de begrafenisondernemer langs kunnen komen om de kist te begraven."

Het spijtige voorval zadelt de begrafenisondernemer en de nabestaanden van de overledene ook op met extra onkosten.

De kist moest opnieuw in bewaring genomen worden en voor de afscheidsplechtigheid van maandagochtend moeten weer mensen opgetrommeld worden.

De schepen liet aan de familie verstaan dat de stad hierin verantwoordelijkheid wil opnemen.  Foto archief Nnieuws.

Bron GVA - 24/02/20 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.