U bent hier

Stadsbestuur laat luchtkwaliteit onderzoeken

Herentals
09.03.2017 - 21.15u
Door: Peter Caers

De stad Herentals heeft oren naar het voorstel van Groen om de luchtkwaliteit in Herentals, Morkhoven en Noorderwijk te laten onderzoeken.  

Wie regelmatig jogt heeft zelf al ondervonden dat de lucht 's morgens en 's avonds zuiverder is dan overdag.

Meetvoorstel

Op de gemeenteraad van 7 maart zette Groen Herentals fractieleider Peter Verpoorten de luchtkwaliteit van Herentals, Morkhoven en Noorderwijk op de agenda. Peter kloeg aan dat er géén sprake is van een nauwgezette opvolging van de luchtkwaliteit in onze stad en deelgemeenten.  

De gegevens waar de luchtkwaliteitskaarten naar verwijzen, zijn slechts ‘voorspellingen’ gebaseerd op gegevens die elders gemeten werden, en waarvan men vermoed dat de omstandigheden in Herentals ongeveer hetzelfde zouden zijn… De dichtstbijzijnde meetpunten van de VMM zijn in Laakdal en Aarschot.

Groen Herentals vindt dit gebrek aan metingen voor Herentals onaanvaardbaar. De burgers van Herentals hebben het recht te weten welke de kwaliteit van de lucht is die wij en onze kinderen in ademen. En dit kan enkel door onze lucht langdurig en gedetailleerd te meten.

Fijnmazig meetwerk

Verpoorten stelde dan ook voor dat de stad initiatieven zou nemen om een fijnmazig meetnet te ontwikkelen om de luchtkwaliteit in Herentals nauwgezet op te volgen, zodat de stad eindelijk over harde cijfers beschikt om een beleid te voeren dat de gezondheid van onze inwoners op de eerste plaats stelt.

Peter Verpoorten: "Tot onze grote tevredenheid konden wij vaststellen dat de gemeenteraad ons daar in volgde. De afspraak werd gemaakt dat de stadsdiensten als eerste mogelijke piste contact zullen opnemen met de Vlaamse Milieumaatschappij, om te kijken of er door hen een meetnet kan uitgebouwd worden in Herentals.

Wij zullen op korte termijn zicht hebben op de mogelijkheden die samenwerking met de VMM biedt, en daarna bekijken of dit volstaat om de nood aan wetenschappelijke gegevens op te vangen."

Professioneel ventilatiesysteem in AC noodzakelijk

Begin 2016 deed N-VA een voorstel om een professioneel ventilatiesysteem in het 33 jaar oude administratief centrum te laten plaatsen.  De luchtkwaliteit op de werkplek van het stadspersoneel en voor de burger is er al jaren ondermaats.  

Ook in de raadzaal waar de gemeenteraad dinsdag gehouden werd, was het opnieuw ondraaglijk warm in een uiterst slechte luchtkwaliteit.

In de zomer van 2016 moest het stadspersoneel in het AC werken en zweten in kantoortemperaturen van boven de 38°C.  

Het bestuur had er geen oren naar.'

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto