De gemeenten Lille en Kasterlee stappen mee in de Stadsregio Turnhout.

Dat is een samenwerkingsverband van de stad Turnhout en verschillende omliggende gemeenten. Ze delen bepaalde kosten om hun inwoners meer diensten aan te kunnen bieden.

De Stadsregio zal wel van naam veranderen.

De Stadsregio Turnhout bestond tot nog toe uit Turnhout, Beerse, Oud-Turnhout en Vosselaar. Nu komen daar Kasterlee en Lille bij. Al die gemeenten werken samen om de kosten te delen en hun inwoners zo meer diensten te kunnen aanbieden.

Die zijn nu met zo'n 120.000. (VRTNWS)

Reactie Ward Kennes, burgemeester Kasterlee : 'Met 120.000 inwoners bereiken we nu een optimale schaal'

'Na de regioafbakening zijn de Kempense gemeenten ook begonnen aan een indeling in zones', reageert Ward Kennes, burgemeester Kasterlee (CD&V). 'Zo willen we telkens de juiste schaal vinden om samen te werken.

Kasterlee en Lille zaten te paard tussen de Stadsregio Turnhout en Neteland zodat we een keuze moesten maken.

Omdat we in dezelfde politie- en brandweerzone zitten en ook samen aan een nieuwe sociale woonmaatschappij werken, bleek de keuze voor aansluiting bij de Stadsregio voor onze twee gemeenten de beste keuze.

Omdat Kasterlee en Lille landelijke gemeenten zijn, gaan we nu met zes op zoek naar een naam die de nieuwe samenstelling beter weerspiegelt.

Met 120.000 inwoners bereiken we nu een optimale schaal om onze inwoners de beste dienstverlening aan te bieden. Maar uiteraard blijft voor vele domeinen de regio Kempen de beste schaal."

Reactie Marleen Peeters, burgemeester Lille : 'Maar we blijven een landelijke groene gemeente'

'Begin legislatuur is burgemeester Lieven van Vorselaar al komen aankloppen bij ons en Kasterlee met zijn Neteland en of we wilden instappen voornamelijk dan via ISOM (welzijnspoot)', zegt Marleen Peeters, burgemeester Lille (N-VA).

'Maar bij Neteland is het volgens Lieven heel duidelijk alles of niet. Dat vinden we niet onze zienswijze van "samen"werken.

Dan kwam de regiovorming, wij werden allemaal Kempen = IOK-gebied zonder Nijlen en Ho/dB.

Het werd als maar duidelijker dat er subregio's aan het ontstaan waren of er al waren: Neteland, Baldemore, de banaan (in het noorden) en ook in het zuiden was er beweging. Wij voelden ons met z'n tweeën ertussen geprangd, we hoorden nergens bij, een beetje vergeten, wat aan de kant toekijken naar de rest.

Terwijl we met zijn tweeën toch wel groot zijn qua oppervlakte maar ook qua inwoners: 16 500 en 19 500. Kasterlee en Lille gingen samenwerken rond de bibliotheekwerking.

Dan kwam de vraag van de stadsregio. Het werd ook alsmaar duidelijker dat we de grootte van het inwonersaantal nodig hadden om bepaalde projectsubsidies binnen te halen om als 'kleine' gemeente de service naar onze inwoners te kunnen blijven garanderen.

Voorbeeld: de oproep rond e-inclusie van minister Somers en Crevits. Door samen te werken zijn er subsidies binnengehaald die we als gemeente alleen niet kunnen binnenhalen. Dus een plus voor onze inwoners.

Zo zijn er nog zaken: mobiliteit = grensoverschrijdend, het tegenhouden van grote winkelketens = visie binnen de stadsregio,

Het energieloket, loket kinderopvang enz. delen van medewerkers die we als gemeente alleen niet kunnen aannemen.

Dus, ja samen sterk maar we blijven een landelijke groene gemeente = onze eigenheid behouden dus graag een andere naam.

Werknaam is voorlopig : RiT = regio in transitie (rond Turnhout)', besluit Peeters.