De Herentalse stadssecretaris Tanja Mattheus heeft een briefomslag met een kogel erin toegestuurd gekregen op haar bureau. De dader zit mogelijk binnen de eigen stadsadministratie.

De enveloppe kwam al in maart aan op het secretariaat, maar de zaak raakte pas nu bekend. De zending werd geopend door nietsvermoedende medewerkers van de stadssecretaris. Ze was bestemd voor de secretaris. Die verwittigde onmiddellijk de politie.

Daar bevestigen ze dat er een grondig onderzoek loopt en dat er ook al ondervragingen hebben plaatsgevonden, maar dat de zaak nog niet is opgelost. "Het ging om blankmunitie", klinkt het ook. Dat is munitie die als blankpatronen worden gebruikt in bijvoorbeeld alarmpistolen.

Tegen verandering

Stadssecretaris Tanja Mattheus (48, Westerlo) omschrijft zichzelf als een "nuchter en zakelijk iemand". Sinds ze enkele jaren geleden als stadssecretaris het roer in handen genomen heeft, veranderde er heel wat in de stadsadministratie.

"Ik denk dat ik de administratie geprofessionaliseerd heb en de dienstverlening heb verbeterd", zegt ze. "Daarvoor moet je ook minder populaire maatregelen nemen en dan maak je soms vijanden. Ik denk dat de persoon die de kogel opgestuurd heeft, niet gelukkig was met die verandering van dienstverlening."

Mattheus benadrukt dat ze geen flauw idee heeft wie haar deze streek gelapt heeft. "Ik heb alle vertrouwen in het onderzoek. Maar ik weet wél dat die kogel de beweging die ik bij de Herentalse administratie heb ingezet, niet zal stoppen. Ik weet waar ik aan begonnen ben en ik weet waar ik met de stadsdiensten naartoe wil. Het gros van mijn personeel is wél gelukkig met de veranderingen, de rotte appels moeten eruit."

Op de anonieme brief met de kogel is geen vervolg gekomen en de stadssecretaris probeert het voorval te klasseren, al geeft ze toe dat zoiets wel iets doet met een mens. "Hoge bomen vangen veel wind, zeker?"

Speciale bescherming heeft de stadssecretaris intussen niet gehad. "De politie adviseerde wel bepaalde zaken wat anders aan te pakken, zoals mijn auto niet altijd op dezelfde plaats te parkeren. Maar ik trek me op aan het feit dat in onze administratie op vrij korte tijd van alles ten goede veranderd is."

Maximumstraf 2 jaar cel

'Op (doods)bedreigingen staat de maximumstraf van twee jaar", zegt een advocaat met strafrecht als specialisatie. "Op doodsbedreigingen met bevel – mondeling of schriftelijk, met bijvoorbeeld de zin 'ik maak je kapot' – staat vijf jaar cel. De vraag is of die kogel door de rechter wordt aanzien als een geschrift. Deze zending kan ook gezien worden als belaging en stalking, maar daarvoor geldt ook de maximumstraf van twee jaar.'

Bron GVA - verschijningsdatum 29/6/2018 - Marc Helsen - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – NNieuws License2Publish.

Foto :  Tanja Mattheus bij haar eedaflegging in september 2012 / archief Nnieuws.