U bent hier

Staking: Eén op 4 bedrijven in Mechelen en Kempen heeft problemen met levering

Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen
13.02.2019 - 12.28u
Door: Mark Jaspers

Een kwart van de ondervraagde bedrijven in Mechelen en Kempen ondervindt vandaag problemen met de toelevering of met de leveranciers. Het is een rechtstreeks gevolg van de staking.

De schade bij bedrijven loopt op. Uit de online bevraging van Voka - Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen, die vanochtend is gebeurd, gaat het gemiddeld om 94.000 euro per bedrijf.

De economische activiteit in de regio Mechelen en Kempen ondervindt hinder. Dat blijkt uit de Voka-enquête die vanmorgen is afgenomen. "Eén op de zeven ondervraagde bedrijven geeft aan dat ze hun dienstverlening of productie hebben moeten terugschroeven. Soms is die productie zelfs helemaal stilgelegd", zegt Roel Dockx, adjunct-gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen.

Zo'n 27 procent van de ondervraagde ondernemingen in de regio Mechelen en Kempen heeft problemen met de toelevering of met leveranciers.

De hinder is vooral voelbaar bij grote ondernemingen. En die hebben een grotere impact op de economische activiteit.

In de enquête is ook gepolst naar de schade die bedrijven vandaag oplopen. Die loopt sterk uiteen. Maar gemiddeld gaat het om 94.000 euro per getroffen bedrijf.

"De vakbonden schieten zichzelf met deze staking in de voet. Hierdoor gaat er welvaart verloren, is er geen akkoord over een loonsverhoging van 4,6 procent en worden de laagste uitkeringen niet aangepast. Een akkoord vind je niet op straat, maar rond de tafel", zegt adjunct-gedelegeerd bestuurder Roel Dockx.

De vakbonden menen vandaag dat ze het best hun gelijk halen door te staken en zo niet te produceren in de bedrijven en het land te verdelen. “Niet staken, maar werken loont. In tegenstelling tot wat de vakbonden beweren, is de koopkracht net gestegen.

Dit blijkt uit verschillende onderzoeken en cijfers. Dankzij de taxshift en het IPA-akkoord van 2017-2018 zijn de lonen van wie werkt, er extra op vooruitgegaan. Bovendien hebben de bedrijven 229.000 jobs gecreëerd, dus 229.000 keer extra koopkracht voor de gezinnen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka vzw.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto