De onvoorziene staking van de arbeiders van maaltijdenproducent Culinor-Vaco's Kitchen in Lammerdries Olen is opgeschort. Vanaf woensdag worden de activiteiten heropgestart. Dat melden de directie en het ABVV.

Het overleg tussen de vakbonden en de directie vond dinsdag om 14 uur plaats. De arbeiders legden dinsdag massaal het werk neer, maar de actie is ondertussen opgeschort. Vanaf woensdag gaan de arbeiders opnieuw aan de slag. "We hebben samen gezeten met de syndicale partners. De gesprekken verlopen positief en zullen in alle sereniteit worden verdergezet", klinkt het bij de directie.

De vakbonden hebben dus voorlopig hun slag thuisgehaald. "De plannen van de directie - de inlevering van een betaalde pauze en de annualisering van de werktijd - zijn momenteel afgevoerd.

Dat hebben ze niet kunnen invoeren, want daarvoor hebben ze een akkoord met de vakbonden nodig", aldus Nicole Houbrechts van ABVV. "Het is wel mogelijk dat de directie een verzoening in Brussel zal aanvragen.

Via die vergadering van het paritair comité, waar de voorzitters van de vakbonden en de werkgeversorganisaties vertegenwoordigd zijn, kan nog een akkoord op federaal niveau bereikt worden."

De aanleiding tot de staking was de mogelijke omzetting van een betaalde koffiepauze naar een onbetaalde pauze. Ook het voorstel tot annualisering van de werktijd op jaarbasis was voor de vakbonden geen optie, want daar stond slechts een kleine compensatie op de maaltijdcheques tegenover.

De vestiging in Olen telt 120 arbeiders. De bedienden staakten niet. (BELGA)