In het loonconflict in de vestiging van farmabedrijf Sanofi in Geel heeft de directie maandagavond aangegeven niet in dialoog te willen gaan onder druk van een staking. Dat melden de vakbonden en wordt aan Belga bevestigd door de directie.

Het geplande overleg op dinsdagochtend is voorlopig afgeblazen, zowel directie als vakbonden wachten af hoe de situatie er dinsdag bij de start van de werkdag uitziet.

Maandagochtend legden de arbeiders in Geel het werk neer, nadat de vakbonden een voorstel van de directie over loonsverhogingen hadden verworpen. Bij een eerste overleg kwamen vakbonden en directie overeen dat enkele medewerkers weer aan het werk konden om economisch verlies te beperken. Op dinsdagochtend om 10 uur stond een nieuw gesprek gepland.

Maar de directie geeft te kennen dat dialoog onder druk van een lopende staking niet mogelijk is. "We erkennen dat ons voorstel is weggestemd, maar er zijn bepaalde principes waar we niet van afwijken", reageert communicatieverantwoordelijke Sophie van Wel.

Het bedrijf wil inzetten op loonsverhoging na individuele evaluaties, een systeem dat de vakbonden te onzeker vinden. De directie ontkent dat het niet wil weten van systematische loonsverhogingen of dat het zonder inspraak van de medewerkers een voorstel deed. Ze vragen de vakbonden om het recht op werken te respecteren en om werkwilligen dinsdagochtend toe te laten tot het bedrijf.

De vakbonden reageren dat ze hun mandaat niet naast zich neer zullen leggen en gaan op dinsdag door met de stakingsactie. (Belga)