De grote vakbonden in de openbare sector staken vandaag tegen de pensioenplannen van de federale regering. Wie staking in de openbare sector zegt, weet dat er wel eens heel wat plannen doorkruist zullen worden. Wie staakt er en wat zijn de gevolgen ?Openbaar vervoer
Een staking van het overheidspersoneel laat zich meestal direct voelen bij het openbaar vervoer. Er wordt gestaakt van woensdagavond 22 uur tot donderdagavond 22 uur. Woensdagavond en donderdag zullen er dus amper treinen rijden.

Bij de Thalys-hogesnelheidstreinen zal er woensdagavond al hinder zijn, maar donderdag rijden er geen Thalys-treinen.

Het Eurostar-verkeer van en naar Londen wordt beperkt tot Lille-Europe van woensdagavond 22 uur tot donderdagavond 22 uur. Tussen Brussel-Zuid en Lille-Europe wordt een beperkte vervangingsbusdienst ingelegd.  Ook het tram-, bus- en metroverkeer zal zo goed als stil liggen. De staking bij de MIVB en De Lijn gaat in om 24 uur woensdagavond tot 24 uur donderdagavond.

Luchthavens
Een deel van het personeel van Belgocontrol staakt. Volgens de vakbonden plant het vliegend personeel acties bij zowat alle privémaatschappijen. De socialistische vakbond heeft bekendgemaakt dat de gesyndiceerde piloten en het cabinepersoneel deelnemen aan de stakingsdag.
Woordvoerder Jan Van der Cruysse van Brussels Airport sluit hinder niet uit. Hij raadt reizigers aan om morgen en overmorgen te controleren of de vluchten al dan niet beïnvloed zijn door de staking.

Post, gemeentebesturen, OCMW's dicht, geen huisvuilophaling
De postvakbonden beraden zich nog over concrete plannen maar kranten, brieven en pakjes zullen wellicht donderdag niet in uw brievenbus belanden.
Als het van de vakbonden afhangt, gaan alle federale, gewestelijke, provinciale en lokale overheidsdiensten dicht. De groendiensten en technische diensten werken niet en er zal ook geen huisvuil opgehaald worden.

Ook de OCMW's, gemeentelijke zwembaden, bibliotheken en culturele centra gaan dicht.

Ziekenhuizen en hulpdiensten
Het personeel van de meeste openbare ziekenhuizen zal donderdag op zondagsdienst draaien. Niet-dringende operaties zullen verzet worden. Patiënten kunnen wel op de spoeddienst terecht.
Ook in openbare rust- en verzorgingstehuizen en kindercrèches draait men op zondagsdienst.
Hulpdiensten zoals de brandweer, politie en civiele bescherming verzorgen een minimale dienstverlening.

Onderwijs
Ook in de scholen zal er gestaakt worden, al zullen de gevolgen daar minder gevoeld worden, aangezien het bijna kerstvakantie is en in de meeste scholen de examens al achter de rug zijn. Dat wordt dus wellicht een extra vakantiedag.

VRT
Minimum nieuws, uitsluitend StuBru Music for Life op alle radio- en tvnetten.

(belga)