U bent hier

Standaard Boekhandel, Kruidvat, Kringwinkels, Vanden Borre : meeste ketens gaan dicht

Kempen regio | Nationaal | Vlaanderen
17.03.2020 - 21.23u
Door: Lex Verellen

De winkels van Standaard Boekhandel sluiten vanaf morgen voor onbepaalde tijd de deuren om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De webshop blijft wel open.

Standaard Boekhandel nam de 'moeilijke, maar enige juiste beslissing' om het gezondheid van de klanten en medewerkers te beschermen.

Eenzelfde geluid bij de Kringwinkels. Zij sluiten vanaf woensdag alle winkels tot en met zeker 5 april. 'Omdat we bekommerd zijn om de gezondheid en het welzijn van onze medewerkers, klanten en hun families is dit de enige juiste keuze', zegt Eva Verraes van de Kringwinkels.

Ook gesloten: Kruidvat, Dreamland en Dreambaby.

MediaMarkt sluit al zijn winkel in België tot nader order. Dat meldt de elektronicaketen in een persbericht. Klanten kunnen wel nog online kopen. Een afhaling in de winkel is daarbij niet meer mogelijk.

'De directie heeft maandag besloten om alle Fnac- en Vanden Borre-winkels tijdelijk te sluiten vanaf dinsdagochtend 17 maart tot nader order', klinkt het in een persbericht van de groep.

'Gezien de huidige situatie vinden we het belangrijk om fysieke bijeenkomsten zo veel mogelijk te beperken, vooral in onze winkels', zegt ceo Charles-Henri de Maleissye-Melun. 'Deze crisis is een zware beproeving voor de handel. Daarom roepen we de consumenten op om hun favoriete winkels te ondersteunen door te kopen op de Belgische e-commercewebsites, die ten dienste blijven van hun klanten.'

Ook de ZEB Groep, het moederbedrijf van de multibrand fashion stores ZEB, The Fashion Store, PointCarré en ZEB For Stars, gaat zijn 113 vestigingen tijdelijk sluiten. Ook op het hoofdkantoor in Merchtem zal er maximaal ingezet worden op telewerk om besmetting te voorkomen.

De webshop van ZEB blijft dus wel 24/7 geopend. Klanten die tijdens de online bestelling kozen voor een levering in de winkel, krijgen de bezorging gratis aan huis geleverd op een adres naar keuze.

Elektroketen Krëfel houdt al zijn winkels gesloten en zal zich de komende tijd concentreren op de online verkoop. Dat meldt het bedrijf dinsdagavond op zijn facebookpagina. 'Gezien de ontwikkelingen van de covid-19-epidemie hebben we besloten al onze winkels tot nader order te sluiten om zo de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan', meldt Krëfel.

Schoenenketen Torfs sluit vanaf dinsdag al zijn winkels voor de rest van de week. Nadien volgt een nieuwe evaluatie. Dat bevestigt ceo Wouter Torfs, die consumenten oproept om als alternatief bij Belgische webshops te kopen.

Torfs oogstte kritiek met zijn beslissing van voor het weekend om ter compensatie van de door de overheid opgelegd weekendsluitingen op sommige weekdagen laatavondopeningen te organiseren. Dat was goedbedoeld, luidt het, om de klanten meer te spreiden. 'De situatie is deze week echter totaal anders dan vorige week', zegt Torfs. 'We kregen veel bezorgde reacties van werknemers.'

Ook de winkels van de sneakerketen The Athlete's Foot in België gaan dicht. Torfs baat die uit als franchisenemer.

De Belgische restaurantketen Exki heeft beslist om al zijn 107 restaurants wereldwijd te sluiten. Ook afhalen is niet meer mogelijk. Dat meldt Exki-topman David Esseryk. 'De restaurants waren al gesloten, enkel een tiental afhaaldiensten waren nog open', zegt Esseryk. 'We moeten zorg dragen voor onze medewerkers, dat is de prioriteit. Iedereen moet thuis kunnen blijven.' De Exki-medewerkers zullen in tijdelijke werkloosheid geplaatst worden.

Zoals bekend besliste de federale regering vorige donderdag over een hele reeks maatregelen die moeten helpen om het coronavirus in te dijken. Een van de maatregelen was de sluiting van alle restaurants en cafés tot 3 april.

Ook sportwinkelketen Decathlon sluit vanaf maandag alle winkels vanwege het nieuwe coronavirus. Dat bevestigt woordvoerder Thomas Lejeune. 'Voor de gezondheid van onze medewerkers en klanten hebben we beslist om te sluiten', zegt Lejeune. 'We willen niet dat het virus zich zou kunnen verspreiden via onze winkels.' De maatregel geldt tot 3 april. Klanten kunnen wel nog steeds online bestellen bij Decathlon.

De kapperszaken van Kreatos gaan eveneens tijdelijk op slot. Dat maakte de keten dinsdag bekend. 'Er is maar één beslissing de juiste, na overleg adviseren wij onze vestigingen om vanaf deze namiddag ook de deuren te sluiten. Zo zetten we ons mee in om iedereen veilig door de huidige crisis te krijgen. Wij hopen dat deze noodzakelijke maatregel van korte duur is', klinkt het.

Grootwarenhuizen blijven wel open. Die winkels vragen alle klanten om de aankopen te beperken om niet te lang in de winkel te blijven, en om de afstand van een meter tussen elke persoon te respecteren.

(retaildetail)

imageMeer nieuws

Strandpret op wielen voor kinderen met een fysieke beperking

Herentals | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 12.08.2022 - 09.13u

SKS Herentals - KFC Herenthout 5-1 : leuke oefenpot bij tropische temperaturen

SKS Herentals - KFC Herenthout 5-1 : leuke oefenpot bij tropische temperaturen
Herentals | Herenthout | Neteland 11.08.2022 - 22.33u

Nieuwe fiets- en wandelkaart langs uitkijkpunten in (H)Oogverblindend Landschap van de Voorkempen

Nieuwe fiets- en wandelkaart langs uitkijkpunten in (H)Oogverblindend Landschap van de Voorkempen
Kempen regio | Neteland | Provincie Antwerpen 11.08.2022 - 19.39u

Rijbewijs ingetrokken van 18-jarige uit Ravels : roekeloos rijden

Kempen regio | Turnhout regio 11.08.2022 - 19.05u

43-jarige man uit Herentals verdronken in recreatiedomein de Lilse Bergen

Kempen regio | Lille | Neteland 11.08.2022 - 19.01u

Decathlon België waarschuwt voor valse weggeefacties via sociale media

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Olen 11.08.2022 - 14.11u

Erkenning Imeldaziekenhuis – HeiligHartziekenhuis als referentiecentrum voor complexe pancreaschirurgie verlengd

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 11.08.2022 - 13.41u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto