Op 17 januari start een aannemer in opdracht van Natuurpunt met het dunnen van 11 ha dennenbos in het natuurgebied de Lovenhoek in Vorselaar. In het verleden werden in de Kempen heideterreinen opgeplant met dennen.

Dennen groeien goed op de arme zandgronden en het hout werd gebruikt als stutpalen in de koolmijnen. Een dennenbos is spijtig genoeg van weinig betekenis voor de natuur. Loofbossen die hier van nature voorkomen,  zijn veel interessanter voor planten en dieren zoals de zwarte specht. Dit is grootste specht van Europa die ook in de Lovenhoek voorkomt.
                                                           
Dunnen is een bosbeheer dat overal in Vlaanderen wordt toegepast. Bij dunnen worden toekomstbomen geselecteerd omdat ze een hoge natuurwaarde hebben. Om deze bomen meer ruimte en zonlicht te geven worden de concurrerende bomen verwijderd. Gemiddeld gaat het over 25 % van de bomen,  maar het bos blijft behouden. Zo krijgen dreven en oude eiken meer ruimte zodat ze zich mooi ontwikkelen. Daarnaast valt er meer licht op de bosbodem waardoor bosbessen en inheemse verjonging zoals spork, berk, lijsterbes kiemen en uitgroeien. De bossen van de Lovenhoek zullen dus mooier en natuurlijker worden.
 
De werken kaderen in de uitvoering van het bosbeheerplan dat door de vorige eigenaar is opgemaakt. Na de aankoop van de Lovenhoek door Natuurpunt  in 2007  is het bosbeheer maar voor een deel uitgevoerd. Deze achterstand zal de komende jaren ingehaald worden. Tijdens de werken kunnen de wegen en paden beschadigd worden, en dit kan voor ongemak zorgen. Natuurpunt dankt wandelaars en ruiters alvast voor hun begrip voor deze tijdelijke situatie. Na het einde van de werken ( voorzien op 1 maart)  zullen de paden hersteld worden.  
 
Op 28 januari 2012, tussen 10 en 12u, organiseert Natuurpunt   een informatiewandeling over het bosbeheer op Lovenhoek. Iedereen is welkom. Afspraak aan de kruising Heirbaan/Pallaaraard in Vorselaar.