In het nieuwe gerechtelijke jaar staan een aantal mediatieke rechtszaken gepland in arrondissement Antwerpen. Zo zal het hof van assisen zich buigen over de 'Pokémonmoord'. Voor de raadkamer in Antwerpen staan ook een aantal interessante zaken klaar voor verwijzing naar de rechtbank.

De Turnhoutse politierechter heeft vandaag/maandag al zijn vonnis geveld over het ongeval van ex-Vlaams Parlementsvoorzitter en burgemeester van Dessel Kris Van Dijck (N-VA). Hij was begin juli tegen een aanhangwagen in Dessel gereden en bleek 1,4 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Het openbaar ministerie vorderde vijftien dagen rijverbod, een alcoholslot gedurende een jaar en 1.600 euro boete, waarvan de helft met uitstel.

Nog maandag stonden voor de correctionele rechtbank van Antwerpen tien Nederlanders terecht voor zes plofkraken die tussen mei en augustus 2018 gepleegd werden op bankautomaten in Tielt-Winge, Buggenhout, Boechout, Lummen, Sint-Laureins en Stekene. De totale buit zou 560.000 euro bedragen.

De zaak over de fraude bij Studio 100 komt op 4 september voor de raadkamer in Antwerpen. Het parket wil voormalig topman Maarten S. samen met twee andere verdachten en twee firma's voor de correctionele rechtbank brengen. Tussen 2005 en april 2016 zouden zij via verschillende fraudesystemen Studio 100 bijna 5,5 miljoen euro afhandig hebben gemaakt.

Een dag later, op 5 september, buigt de raadkamer in Antwerpen zich over de fraude bij het parkeerbedrijf Apcoa. Het parket wil toenmalig technisch directeur Patrick R. vervolgen, die 4,5 miljoen euro aan parkeergelden in eigen zak zou hebben gestoken.

Nog op 5 september staat de zaak over de zware rellen na de kampioenenmatch tussen Antwerp en Eupen van 30 april 2016 op de agenda van de raadkamer in Antwerpen. Het parket wil 41 relschoppers voor de rechtbank brengen.

Het hof van beroep behandelt op 18 september de zaak van Ali Caglar. De voormalige CD&V-schepen van Tongeren vecht zijn veroordeling voor passieve corruptie aan. Hij kreeg in eerste aanleg achttien maanden cel met uitstel en een boete van 6.000 euro. Hij werd ook voor tien jaar ontzet uit zijn rechten.

Diezelfde dag buigt het hof zich ook over de kluizenkraak bij de KBC-bank in de Antwerpse Boerentoren. In november 2013 werd er uit veertien kluizen voor miljoenen euro's aan cash geld, juwelen, gouden munten en effecten buit gemaakt. Kristof D.R. werd in eerste aanleg veroordeeld tot vijf jaar cel en 3.000 euro boete. Hij heeft altijd ontkend dat hij de dader was.

Op 19 september belandt de fipronil-zaak voor de raadkamer voor verwijzing. Het bedrijf Poultry-Vision in Ravels zou illegaal de stof fipronil hebben toegevoegd aan ontsmettingsmiddelen voor de bestrijding van bloedluis bij pluimvee. Honderden pluimveebedrijven in België en Nederland moesten in de zomer van 2017 tijdelijk de deuren sluiten nadat fipronil in eieren werd aangetroffen. Het parket wil een tiental partijen voor de rechter brengen.

De correctionele rechtbank van Antwerpen houdt op 11 oktober, 15 november en 13 december drie themazittingen voor 55 dealers die afgelopen zomer op het dancefestival Tomorrowland in Boom betrapt werden.

Het hof van assisen buigt zich vanaf 18 oktober over de 'Pokémonmoord'. De 20-jarige Shashia Moreau uit Heist-op-den-Berg verdween op 7 februari 2017, nadat ze met John V.D.B. had afgesproken om Pokémonfiguurtjes te ruilen. Haar lichaam werd enkele dagen later in een put in de binnentuin van zijn woning in Antwerpen aangetroffen.V.D.B. beweert niet meer te weten hoe ze daar terecht is gekomen.

Op 13 november verschijnen drie militairen en een kolonel op rust voor het hof van beroep om hun veroordeling voor kwaadwillige verkeersbelemmering en bendevorming aan te vechten. Ze zouden twee jaar geleden opzettelijk een file in de Antwerpse Kennedytunnel veroorzaakt hebben uit protest tegen het verouderde legermateriaal. In eerste aanleg hadden ze celstraffen tot zes maanden met uitstel gekregen.

Het hof van beroep behandelt op 21 februari 2020 de zaak van Gert Cockx, de voormalige voorzitter van de politievakbond NSPV. Hij ging in beroep tegen zijn veroordeling tot achttien maanden met uitstel voor valsheid in geschriften, passieve private omkoping en misbruik van vertrouwen. Volgens het openbaar ministerie zou Cockx zich tijdens zijn voorzitterschap persoonlijk verrijkt hebben met geld van de politievakbond.

Andere interessante processen die er nog zitten aan te komen, is het assisenproces over de moord op gevangenisverpleegster Christine Lenaerts uit Grobbendonk, de zaak tegen zes (ex-)agenten van de Antwerpse lokale politie die verdacht worden van onder meer zware diefstal en afpersing, en het proces van de Nederlandse actrice Imanuelle Grives, die met een grote hoeveelheid drugs betrapt werd op Tomorrowland.

Deze zaken kregen nog geen datum mee, of zijn nog hangende voor de kamer van inbeschuldigingstelling, omdat er beroep werd aangetekend tegen de verwijzing.

In de afdeling Mechelen van het arrondissement Antwerpen behandelt de correctionele rechtbank dit jaar onder meer een zaak van een dievenbende die meer dan tweehonderd inbraken op haar conto staan heeft.

De elf mannen bezochten onder meer de woningen van zanger/presentator en Liers schepen Walter Grootaers en chefkok Viki Geunes. Meer dan 200 gedupeerden stelden zich burgerlijke partij.

Begin september wordt er een zaak behandeld over meerdere gewapende overvallen aan apotheken en supermarktjes aan de Battelsesteenweg in Mechelen. De feiten hielden de wijk lange tijd in hun greep en zorgden voor een groot onveiligheidsgevoel.
In oktober moet federaal gezondheidsinspecteur Winne Haenen zich verantwoorden voor lasterlijke aangifte.

Ze diende klacht in tegen een Mechelse arts die zich ongepast zou hebben gedragen tegenover verschillende patiënten, maar dat werd niet bewezen. De arts stelt zich burgerlijke partij tegen haar.

In december wordt een zaak van grootschalige invoer van cocaïne vanuit Mauritanië en het witwassen van drugsgelden behandeld. In 2007 werd op een luchthaven in Mauritanië een container met 629 kilo coke onderschept. Twee Belgen uit de Mechelse regio werden hieraan gelinkt.

Zij hadden mogelijk een auto opgestuurd naar de zoon van een voormalige president in het Afrikaanse land waarin 800.000 euro zat verstopt. Nadat niet veel later een container in België werd teruggeroepen, waarin voor zo'n 1,3 miljoen euro lag verpakt op dezelfde manier als in de wagen, werd het onderzoek uitgebreid.

Belgische speurders brachten uiteindelijk een hele criminele organisatie in beeld met in totaal zo'n zeven verdachten. De zaak dreigt een procedureslag te worden en werd al verschil lende keren uitgesteld waardoor de verjaring dreigt.

De familie van de man die in februari op straat door de politie werd neergeschoten in de Mahatma Gandhiwijk in Mechelen, stelt zich burgerlijke partij tegen de agenten die hebben geschoten. Zij wil weten wat er exact gebeurd is en waarom de politie het nodig vond de man dood te schieten. Dat dossier staat in december op de agenda.

Ook de zaak tegen de bvba van vastgoedmakelaar Ignace Leysen wordt wellicht dit jaar in Mechelen behandeld. Leysen zou een vijftigtal aannemers wurgcontracten hebben laten ondertekenen voor advertenties op zijn immosite. Leysen zelf stapte in maart uit het leven, enkel zijn bvba zal zich nog moeten verantwoorden voor oplichting.

Dit jaar wordt ten slotte ook beslist of televisiemaker Bart De Pauw verwezen wordt naar de rechtbank of niet. Het parket communiceert echter niet over deze zaak, waardoor het onzeker is wanneer een eventuele verwijzing zal gebeuren. Als De Pauw zich voor de correctionele rechtbank in Mechelen moet verantwoorden, gebeurt dit hoogstwaarschijnlijk achter gesloten deuren. (Belga)