Op zaterdag startten zowat overal in het Neteland en de Kempen de winterkoopjes. Normaal zijn de winterkoopjes officieel van 3 tot en met 31 januari, maar verwacht wordt dat er zaterdag al heel wat koopjesjagers op pad zijn en dat de handelaars er alles zullen aan doen om die klanten en koopjesjagers ten dienste te zijn.

Omdat heel wat kledingzaken die met hun wintervoorrraad bleven zitten, worden er grote kortingen verwacht. De drukte in de winkelstraten zal er niet minder om zijn.

Update 18u

Op de eerste dag van de koopjesperiode of wintersolden is er vier procent meer omzet behaald. Dat besluit Comeos, de federatie voor handel en diensten, zaterdagnamiddag na een rondvraag in de sector. Mode Unie, de federatie van de zelfstandige modedetaillisten, spreekt van 5 tot 10 procent meer omzet dan op de eerste soldendag vorig jaar.

Hoewel zaterdag normaal erg druk zijn voor handelaars, kwam de kooplustigen pas laat in actie, zegt Comeos. Veel mensen vierden vrijdag Nieuwjaar, waardoor het zaterdagmorgen nog rustig was in de winkels. Pas vanaf de middag werd het drukker. De koopjes begonnen dit jaar ook één dag vroeger dan normaal.

Door de zachte herfst hebben veel klanten gewacht tot de winterkoopjes om winterkleren aan te schaffen: jassen, truien en stevige schoenen zijn populair. Echt warme jassen verkopen moeilijk, omdat het vriesweer voorlopig uitblijft.

Vooral duurdere items, die de consument voor de solden liet liggen, gingen vlot over de toonbank. De solden in de zelfstandige modedetailhandel startten met gemiddelde kortingen van 30 procent.