Het stadsbestuur van Geel zet in op kernversterking. Eén van de acties die in samenwerking met Unizo Geel en handelaarsvereniging vzw Geel Centrum gelanceerd worden is het digitale platform www.startjezaakingeel.be.

Het betreft een business-to-business website die potentiële ondernemers een actuele lijst van de beschikbare panden voorlegt zodat ze met slechts enkele muisklikken een zicht krijgen op de mogelijkheden.

Kandidaat-ondernemers moeten dus niet langer de sites van de diverse makelaars bezoeken. Hiermee speelt de stad Geel kort op de bal voor wie goesting heeft om te ondernemen.

Kernversterking en acquisitie

De stad Geel kiest resoluut voor een kernversterkend beleid. Mode, modeaccessoires, vrije tijd, voedingsspeciaalzaken, ... ze zijn allemaal terug te vinden in de binnenstad en de stad wenst dit te versterken. De stad hanteert reeds een duidelijke visie en handelt hier consequent naar. Ook in relatie tot het grootschalige aanbod langs invalswegen, dat aanvullend moet zijn op het aanbod in de binnenstad.

Via de nieuwe website www.startjezaakingeel.be kunnen potentiële ondernemers op zoek gaan naar hun droompand in Geel-Centrum. Een duidelijk overzicht wordt getoond met een foto van het pand, relevante info zoals prijs, oppervlakte, ligging en de nodige contactgegevens van makelaar en/of eigenaar.

Op elk beschikbaar pand komt een duidelijke raamsticker waarin verwezen wordt naar de online databank.

Gekoppeld aan de nieuwe website heeft de stad Geel een acquisitiefolder opgesteld om mogelijke ondernemers of investeerders aan te spreken. Deze folder zal verdeeld worden onder retailers, en via boekhoudkantoren, notarissen, makelaars en eigenaars om zo in combinatie met de website extra in te zetten op het aantrekken van nieuwe ondernemers.

Ambassadeurs van de stad

Heel wat handelaars en horeca-uitbaters brengen de troeven van Geel-Centrum in beeld op de website www.startjezaakingeel.be. Letterlijk, want dit doen ze voor de camera.

Via deze filmpjes met inspirerende verhalen stellen ze niet alleen zichzelf voor, maar ze schetsen duidelijk de mogelijkheden die het stadscentrum te bieden heeft. De reeds aanwezige handelaars en horeca-uitbaters presenteren zich als de ambassadeurs van de stad. Zo kan een toekomstige ondernemer alvast kennismaken met zijn/haar collega's in Geel-Centrum!

Ondersteuning

De site biedt tevens de mogelijkheid om meer te weten te komen over Geel-Centrum en diens handelaarsvereniging. Kandidaat-ondernemers kunnen meer lezen over mogelijke subsidies en hebben de contactgegevens van de stad Geel bij de hand.
Straat in het vizier

Het nieuwe digitale platform en de bijhorende acties kaderen in het nieuwe EFRO-project 'Straat in het vizier'. De provincie Antwerpen werkt hiervoor samen met Geel, Heist-op-den-Berg, Herentals, Mol en Hoogstraten. Het doel van het project is om winkelstraten een nieuwe 'schwung' mee te geven.

In elke deelnemende stad/gemeente wordt één straat tot een zogenaamde conceptstreet uitgeroepen. Voor Geel omvat de conceptstreet het kernwinkelgebied, nl. Nieuwstraat en Pas met de markt als schakel. Deze vormen samen één lange winkelstraat en we willen de verbinding tussen beide duidelijk in de verf zetten.

"De kracht van dit project ligt in de samenwerking om onze detailhandel in de kernen voldoende overlevingskansen te bieden," licht gedeputeerde voor Economie Ludwig Caluwé toe. "Alle betrokkenen gaan samen op zoek naar antwoorden op vragen als: welke winkels en andere functies heeft de straat nodig? Wat maakt deze straat uniek? Hoe vermarkten we die nieuwe identiteit en welke acties kunnen voor extra beleving zorgen?"

Handelaars, eigenaars, bewoners, lokale overheid, provinciebestuur, middenveldorganisaties en externe experts gaan binnen de projectperiode van mei 2018 tot mei 2020 op zoek naar een nieuwe en unieke identiteit voor de conceptstreet, rekening houdend met de couleur locale. Samen stippelen ze een parcours met concrete acties uit om die identiteit uit te dragen.

Gedeputeerde voor Europese samenwerking Peter Bellens : "Projecten als 'Straat in het vizier' tonen aan dat Europa geen ver-van-mijn-bed-show is, maar een belangrijke partner is voor de ontwikkeling van de Kempen.

Dit project injecteert via de vijf deelnemende centrumsteden maar liefst 1.225.000 euro in de Kempense lokale economie. Daarvan wordt 490.000 euro gesubsidieerd door Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). De provincie Antwerpen past 328.000 euro bij. De lokale besturen van Geel, Herentals, Heist-op-den-Berg, Mol en Hoogstraten investeren elk om en bij 80.000 euro in het project."