U bent hier

Start nieuwe economisch toekomstplan Kempen: Streekpact enthousiast uitgepakt

Kempen regio
17.12.2013 - 16.11u
Door: Herman Gezelle

Vrijdag heeft RESOC Kempen samen met meer dan 200 aanwezigen bij Thomas More in Turnhout het nieuwe Streekpact uitge”pact”. Het Streekpact, het sociaaleconomische toekomstplan voor de regio, omvat om en beide 158 doelstellingen en 256 acties die RESOC Kempen en zijn partners willen realiseren tegen 2018. Via filmpjeswerden de vijf speerpunten van het Streekpact gepresenteerd aan het publiek. Het gaat om:

  1. Ondernemen, innoveren en internationaliseren
  2. Leren en werken in eigen streek
  3. Ruimte om te ondernemen in een vlot bereikbare regio
  4. Welzijn en zorg voor elke Kempenaar
  5. Groene en duurzame Kempen

De avond startte met een videoboodschap van Vlaams minister-president Kris Peeters. Hij riep de regio op om de krachten te bundelen en werk te maken van de uitvoering van het Streekpact. En hij beloofde ook de steun van de Vlaamse regering voor de uitvoering van het Kempense toekomstplan.

Passend bij de tijd van het jaar daagde RESOC-voorzitter Michel Meeus elke aanwezige uit om een Kempenwens te formuleren. Het liefst via Twitter, maar het kon ook op de klassieke manier via post-it’s op een wensenboom. Het doel was om op het einde van de avond 200 Kempenwensen te verzamelen. Eén voor elke deelnemer. Als tegenprestatie zou het RESOC bestuur dan op een duurzame manier (te paard, met de fiets, al carpoolend, met het openbaar vervoer…) naar de eerstvolgende RESOC-vergadering komen.    

Mooie Kempenwensen waren o.a.:

Michel Meeus ‏@MichMee13 december

Gedreven partners van #resocKempen die ons streekpact gestalte geven ! #kempenwens

Kathleen Helsen ‏@KathleenHelsen13 december

Duurzame tewerkstelling in een gezonde leefomgeving #kempenwens

Dominique Merckx ‏@DominiqueMerckx13 december

Veel creativiteit om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen

Verherstraeten ‏@ServaisV13 december

Door de economische valorisatie van de diepe geothermie de Kempen in 2020 een topregio vr duurzame energie is @VITObelgium

Petra Wouters ‏@PetraWouters13 december

Veel meer biodiversiteit en ecologische keuzes in onze tuinen! #kempenwens

Daarna volgde de voorstelling van de vijf speerpunten:

Voorzitter Ronny Van Broekhoven van VOKA Kempen, Wim De Windt van Thomas More Kempen en gedeputeerde economie van de provincie Antwerpen Ludwig Caluwé tekenden hun ‘fabriek van de toekomst’, een sleutelbegrip van het Streekpactspeerpunt ‘Ondernemen, innoveren en internationaliseren’.

IOK-directeur Kris Vreys getuigde over hoe je als organisatie kan inzetten op duurzame mobiliteit, een doelstelling van het speerpunt ‘Ruimte om te ondernemen in een vlot bereikbare regio.

Levenslang leren is een belangrijke doelstelling in het speerpunt ‘Leren en Werken in eigen streek’. Met een quiz werd de kennis van het publiek getest en tegelijkertijd weetjes over de Kempense arbeidsmarkt meegegeven. Een ludiek leermoment dus.

Een warme samenleving waar o.a. (kinder)armoede wordt aangepakt is het opzet van het speerpunt ‘Welzijn en zorg voor elke Kempenaar’. Het publiek werd daarom gevraagd om via een vrije gift SPAAK, het Kempense samenwerkingsverband van organisaties waar armen het woord nemen, te steunen.

En tenslotte riep Nic Balthazar via een CO2-vrije videoboodschap de Kempen op om de eerste ‘donderdag veggiedag regio’ te worden en zo bij te dragen aan het speerpunt ‘Groene en duurzame Kempen’. Door één dag per week geen vlees of vis te eten kan er maar liefst 170kg CO2 per jaar bespaard worden. Dat is evenveel als wanneer er 1.250 km met de fiets zou gereden worden in plaats van met de wagen. We willen alle Kempenaren oproepen om deel te nemen aan de donderdag veggiedag-actie en zich te registreren via deze link.  

In totaal werd er 735 euro verzameld voor SPAAK, werden er 156 Kempenwensen verzameld en hebben we de eerste inschrijvingen alvast binnen om donderdag veggiedag regio te worden.

Op het einde van de avond werd iedereen opgeroepen om mee te werken aan de uitvoering van het Streekpact. Elke aanwezige kon symbolisch zijn handtekening zetten op een spandoek om zijn engagement uit te drukken. Maar liefst 80 actoren gaan al aan de slag rond één of meerdere acties. Mensen die willen meewerken aan het Streekpact 2013-2018, mogen steeds RESOC Kempen contacteren via info@resockempen.be

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto