Honderd jaar geleden verhuisde Jeanne de Merode uit het kasteel van de Merodes in de Polderstraat en nam ze haar intrek in haar nieuw kasteel in de Boerenkrijglaan. Ze woonde er tot net voor haar dood.

De Tweede Wereldoorlog werd het kasteel ingenomen door de Duitsers. Later diende het als rustoord voor bejaarde priesters. In 1972 kocht de gemeente het kasteel en richtte het in als gemeentehuis. Het gemeentehuis groeide uit tot een belangrijk symbool van de gemeente.

Honderd jaar later vindt nu in mei Openluchtspektakel de Merodes plaats.  Openluchtspektakel de Merodes wordt een belangrijk evenement voor Westerlo en het de Merodegebied! Tijdens het weekend van Hemelvaart en Pinksteren zijn er zes publieksvoorstellingen voorafgegaan door een avant-première voor de deelnemers en vrijwilligers op woensdag 16 mei.

De intrede van Jan de Merode
Openluchtspektakel de Merodes start aan de inkompoort van het kasteel van prins de Merode in de Merodedreef, over het Veiligheidscentrum. Je bent er getuige van de intrede van Jan de Merode. Op een ludieke wijze wordt het leven van Jan Philips de Merode uitgebeeld, ondersteund door schitterende dansen en het Merodeorkest onder leiding van Jan Van der Roost. De muziek is van Leo Ouderits.

Langs de Nete en het Riet naar de Grote Markt
Daarna ga je door het park naar de achteruitgang. Langs de Grote Nete kom je heel wat tafereeltjes tegen vooraleer je aan het Riet komt. In het middeleeuws dorp aan het Riet krijg je een beeld van het leven in Westerlo in die tijd. De muziek die er wordt gespeeld is van Stefan Van Guyse. Via het weggetje aan de Laak kom je langs café Den Anker aan de Grote Markt. Daar ben je getuige van de strijd van de Brigands tegen de Fransen.

Het leven van Jeanne in haar droomkasteel
Nog een kleine wandeling door de feestelijk versierde Boerenkrijglaan en je komt aan het kasteel van Jeanne de Merode. Daar vindt de apotheose van het Openluchtspektakel de Merodes plaats: een musical over het leven van Jeanne in haar droomkasteel.

Honderden acteurs en dansers brengen, in een choreografie van Ann Cuyvers, een grandioze apotheose met een indrukwekkend klank- en lichtspel op een groot podium met het schitterend kasteel (nu gemeentehuis, Boerenkrijglaan 61) als decor.

De muziek daar bevat heel wat elementen uit de dansmuziek van de 20e eeuw in een hedendaags muzikaal kleedje en is gecomponeerd door Leo Ouderits. De teksten zijn van regisseur Luc Stevens. Met Anneke Luyten (halve finalist Koningin Elisabethwedstrijd voor zang), musicalster Sasha Rosen en sopraan Ildiko Van Dyck krijgen de vele acteurs, zangers en dansers professionele zangers naast zich.

Tickets voor Openluchtspektakel de Merodes zijn vanaf dinsdag 10 april te koop bij de cultuurdienst op het gemeentehuis en via het e-loket op http://www.westerlo.be.

Er zijn voorstellingen op donderdag 17, vrijdag 18 , zaterdag 19, vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 mei. De voorstellingen van zondag 20 mei en maandag 28 mei zijn in optie. Ze gaan enkel door als de andere voorstellingen uitverkocht zijn.

Tarieven
10 euro: in voorverkoop voor kinderen tot en met 12 jaar uit Westerlo      
15 euro: in voorverkoop
150 euro: in voorverkoop VIP-arrangement (merodediner en ticket)
20 euro: aan de kassa.

Communicatiedienst op info@westerlo.be, 014 53 91 78 en 0478 62 77 99.