Op 30 november wordt het KORP: het Kempens Open Ruimte Platform boven het doopvont gehouden. Het gaat hier om een gezamenlijke initiatief van RURANT, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete (RL KGN) en AR-TUR onder de vleugels van het Streekplatform Kempen.

Met het Kempens Open Ruimte Platform, kortweg KORP, brengen we een eerste maal streekactoren samen en bundelen we initiatieven die uitdagen en inspireren rond open ruimte.

Tijdens het startmoment zal o.a. Peter Vermeulen, architect bij Stramien en bezieler Ringland een inkijk geven in het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen en vooral de Kempense uitdagingen scherp stellen. In primeur worden de eerste initiatieven aangekondigd die vanuit het KORP worden opgezet.

De Kempen telt meer dan 111.688 hectaren of 1116,89 km² aan open ruimte. Drie kwart van onze regio is onbebouwd, maar onze open ruimte is sterk versnipperd en in sneltempo verhard.

Nood aan een nieuw ruimtelijk beleid
Het Witboek Beleidsplan Open Ruimte (BRV) van de Vlaamse overheid, alsook de Nota Ruimte van de provincie Antwerpen willen iets doen aan de druk op de open ruimte.

Een belangrijk trendbreuk met het verleden. Er wordt gepleit om de open ruimte maximaal te vrijwaren en versnippering en verharding tegen te gaan. Open ruimte krijgt een bredere rol en wordt maximaal gevrijwaard voor het behoud van verschillende maatschappelijke diensten (denk aan klimaat, stilte, cultuur, energie, voeding etc.), de zogenaamde ecosysteemdiensten.

Ook methodisch is er een sterke shift te verwachten. Vlaanderen laat met het BRV het allesomvattende en sterk regulerend beleid achter zich en evolueert naar de positie van voorwaardenscheppende partner.

Ruimtelijke ontwikkeling moet maatwerk zijn en het resultaat van samenwerking tussen verschillende bestuursniveaus.

Het Kempens Open Ruimte Platform anticipeert op deze vernieuwing in het ruimtelijk beleid. We hebben nood aan meer samenwerkingen en nieuwe inzichten om de Kempense open ruimte te versterken.

Ward Kennes, voorzitter Streekplatform Kempen en burgemeester Kasterlee, verwoordt het als volgt: "We vinden open ruimte allemaal belangrijk, het is een troef van onze Kempen, maar eigenlijk hebben we nog te weinig een strategische visie rond open ruimte.

Hoe onze open ruimte kwaliteitsvol invullen? Daarom wil het Streekplatform Kempen met het KORP een sterk partnerschap tot stand brengen met RURANT als trekker, zodanig dat we als Kempen hierin het voortouw kunnen nemen."

Wim Poelmans, coördinator RURANT, vult aan: "Het doel van het KORP is inspireren en uitdagen, zodanig dat open ruimte hoger op de politieke agenda komt en open ruimte ook sturend wordt bij de verdere socio-economische ontwikkeling van de Kempen."

Met de lancering in Vorselaar wordt een eerste maal een "prikkelende open ruimte avond" georganiseerd. Peter Vermeulen, architect en ruimtelijk planner van het ontwerpbureau Stramien en bezieler van Ringland, geeft zijn kijk op het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen.

Een panel bestaande uit Tinne Rombouts (burgemeester Hoogstraten en voorzitter commissie ruimtelijke ordening Vlaams Parlement), Wim Lux (provincie Antwerpen), Wim Van Den Bruel (schepen Heist-op-den-Berg) en Edith Wouters (AR-TUR) geven hun mening over de uitdagingen waar de Kempen voor staat en waarom een Kempens platform Open Ruimte essentieel is.

Wim Van Den Bruel - schepen ruimtelijke ordening, landbouw, plattelandsbeleid, wonen, energie en duurzaamheid Heist-Op-den-Berg - verwoordde het als volgt: "Het is noodzakelijk om op bovenlokaal niveau samen te werken. Open Ruimte stopt immers niet aan de gemeentegrenzen, net zoals mobiliteit of natuur."

Wim Lux, departementshoofd Ruimte, Erfgoed & Mobiliteit van de provincie Antwerpen: "Als provincie willen we verbindend werken om de open ruimte over de grenzen van steden en gemeenten, in al hun verscheidenheid, vorm te geven."

Op de planning
De aanwezigen zullen uitgenodigd worden voor de Kempenkaravaan, een reeks van avondvullende voorstellingen over het verleden, heden en de toekomst van de Kempen die in 2018 door het Regionaal landschap Kleine en Grote Nete zullen worden georganiseerd. Het publiek werd ook warm gemaakt om deel te nemen aan een Kempenlab, een initiatief van Ar-Tur.

Onder deze noemer zullen de komende jaren lezingen, inspiratie-uitstappen, workshops, ontwerpend onderzoek, debatten organiseren, waarbij we bewoners, experten en beleidsmakers zullen betrekken. (pp-pb)