In maart zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) de oude brug van de Wijnegemsteenweg in Wommelgem afbreken en starten met de opbouw van een nieuwe brug.

Tijdens de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 maart gaat de brug tegen de vlakte en wordt de E313 afgesloten.

Onmiddellijk erna start de opbouw van de nieuwe brug die begin 2023 klaar moet zijn. De plannen houden onder meer ook rekening met een eventuele verbreding van de E313 en extra ruimte onder de brug voor een nieuw fietspad in de toekomst.

Op de plaats van de bestaande brug bouwt AWV een volledig nieuwe brug, die uit drie delen zal bestaan: een centrale wegbrug voor het gemotoriseerd verkeer en twee fietsbruggen.

Op de wegbrug zijn twee rijstroken voorzien, één in elke richting. De westelijke fietsbrug (rijrichting Wommelgem) krijgt een enkelrichtingsfietspad van 2 meter breed. Op de oostelijke fietsbrug (rijrichting Wijnegem) leggen we een fietspad aan van 2 meter en een apart voetpad van ca. 1m50.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: "De brug van de Wijnegemsteenweg bevindt zich in de slechtste categorie van bruggen. Ik wil volop gaan voor robuuste en veilige infrastructuur in Vlaanderen en ben dan ook tevreden dat hier een gloednieuwe brug komt die bovendien genoeg ruimte biedt aan de fietsers en stappers. Vanuit Vlaanderen voorzie ik voor dit project 8,5 miljoen euro."

Start werken vanaf februari

Op en rond de brug van de Wijnegemsteenweg vonden de voorbije weken al enkele voorbereidende werken plaats.

Het tempo gaat vanaf 21 februari omhoog. De aannemer zal langs de snelweg dan de nodige voorbereidingen treffen om de E313 te verbreden, tijdelijke op- en afritten aan te leggen en doorsteken in de middenberm te maken.

Op 14 maart start het opbreken van de aanloophellingen naar de brug. Fietsers kunnen dan niet langer via de Wijnegemsteenweg de E313 kruisen en moeten omrijden via de brug van de Doornaardstraat.

E313 één nacht volledig afgesloten

Het deel van de brug over de snelweg wordt in de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 maart gesloopt. De snelweg is die nacht van 22u tot ca. 9u in beide richtingen volledig afgesloten ter hoogte van de brug. AWV raadt aan om tijdens die periode de omgeving te mijden.

Wie niet in de buurt van Wommelgem centrum moet zijn, wordt op grote schaal omgeleid. Het verkeer van Hasselt naar Antwerpen of Gent (en omgekeerd) moet omrijden via Brussel. Verkeer tussen Antwerpen en Eindhoven rijdt om via Breda.

Hinder op E313 tijdens paasvakantie en nachtelijke werken

Een brug over een snelweg bouwen heeft onvermijdelijk impact op het verkeer. Om de hinder zo beperkt mogelijk te houden, sluiten we enkel rijstroken af tijdens de avond- en nachturen of in de schoolvakanties.

De bouw van de middenpijler is bijvoorbeeld in de paasvakantie gepland, omdat we dan meerdere rijstroken nodig hebben als werfzone. Het verkeer richting Antwerpen zal gedurende twee weken over twee rijstroken moeten passeren.

Richting Hasselt zijn tijdens het eerste weekend van april twee rijstroken beschikbaar en tijdens de rest van de paasvakantie drie rijstroken. Weggebruikers houden in die periode dus best rekening met file en/of vertraging.  Beeld © AWV