Op donderdag 5 juni was het verzamelen geblazen in Hotel Karmel. Een 80tal rokers kreeg er – behalve een aantal afschrikwekkende foto’s - uitleg over hoe ze het best kunnen stoppen met roken. Start2Stop, een initiatief van de Herentalse huisartsen en het Algemeen Ziekenhuis van Herentals, werkte een slim en doeltreffend traject uit voor iedereen die met maximale kans van slagen wil stoppen met roken. Start2Stop kan je individueel volgen, of in groep. Maar sowieso krijg je begeleiding en ondersteuning van een psycholoog-tabakoloog én een longarts, zodat je over alle troeven beschikt om het roken definitief te laten. Niet roken baat de gezondheid

Als je slim wil stoppen met roken, moet je zowel op je lichaam als op je geest inzetten. En daarom wil Start2Stop het slim spelen: medisch en psychologisch, met begeleiding door mensen die het kunnen weten. Zo verhoog je je kansen om de sigaret definitief te laten voor wat ze is: een vrij belachelijk verslavend stokje tabak.Hoe doen we het?Omdat een verslaving fysiek en psychologisch tussen je oren zit, bieden de Herentalse Huisartsen en het AZ van Herentals een uniek programma aan. In je rookstop wordt je begeleid door je huisarts, een longarts-tabakoloog én een psycholoog-tabakoloog. Je kan alleen stoppen, maar ook in een kleine groep met lotgenoten. En altijd word je begeleid en gesteund door professionals, zodat je er niet alleen voor staat.

      Het begint allemaal met een inschrijving via de site 

www.start2stop.be

  • test

Daar vul je enkele gegevens in, en dan neemt Start2Stop contact op. Als je individueel wil stoppen, dan kan dat vanaf juni; de eerste groepssessies beginnen in september. Je begint dan aan een periode van 7 maanden waarin je begeleid wordt. Met een psycholoog-tabakoloog onderzoek je eerst je verslaving zelf, vorm je je een beeld van je rookgewoontes en ga je plannen hoe (en met of zonder welke hulpmiddeltjes) je gaat stoppen. Je kweekt motivatie en krijgt controle over je sigaret.In 3 sessies werk je naar je rookstopdatum toe. In deze aanloopperiode maak je ook 1 of 2 afspraken met de longarts. Die maakt een foto van je longen en kan ook een volledig longfunctieonderzoek uitvoeren. Zo weet je waar je staat, en waar je aan toe bent.

En dan stop je, met een rookstop-hulpmiddel dat je het best past. Maar daar stopt het stoppen natuurlijk niet, je rookvrije leven begint pas. Je ontwent van de nicotine, al dan niet met behulp van medicatie of nicotinevervangers. De pieken van de moeilijke momenten moet je doorkomen de volgende maanden. Daarom ga je - verspreid over de volgende maanden- nog 5 keer terug naar de psycholoog-tabakoloog. En stilaan zal je zien dat je makkelijker zonder kan, en dat je gezondheid er serieus op vooruit gaat. Het vervolg. “De samenwerking tussen onze huisartsenvereniging en het ziekenhuis maakt dat we de expertise van een tabakoloog-psychologe en een tabakoloog-pneumoloog kunnen combineren en dus zowel psychologische als medische ondersteuning kunnen geven.

En dat is in rookstopbegeleiding redelijk uniek”,verklaart dr. Guido Nicolaï, mede-initiatiefnemer.  “Bovendien is dit alles nog maar een begin. We willen bekijken wat deze eerste sessies voor resultaat geven, en hoogstwaarschijnlijk volgt begin 2015 een nieuwe campagne. We willen nog meer krachten bundelen, en nog meer rookstoppers gaan bereiken en begeleiden. Want niet roken baat de gezondheid. En: Long zullen we Leven!”