Wist je dat je bloeddruk en de bloedsomloop in je handen en voeten 20 minuten na de laatste sigaret al weer verbeteren? En dat de zuurstofvoorziening in je bloed weer normaal wordt na 8 uur? Dat na 48 uur je reuk en smaak verbeteren en je na 72 uur vrijer kunt ademen en je minder snel buiten adem bent? Waarom zou je dan blijven roken?

Zit jij in de situatie dat je wel wilt stoppen met roken, maar de goede manier nog niet gevonden hebt voor een langdurig resultaat? Dan is Start2Stop iets voor jou! Je stapt dan in een begeleidingstraject onder professionele begeleiding.

De details over deze rookstopcampagne verneem je tijdens de infoavond op donderdag 16 maart, om 20 uur in de Lakenhal van Herentals.

Roken is en blijft wereldwijd de nummer één van vermijdbare doodsoorzaken. Jaarlijks sterven ongeveer 6 miljoen mensen in de wereld door actief of passief roken. Dat is één persoon per 6 seconden, voor longkanker gaat het om één persoon om de 15 tot 20 seconden. Bijna 600.000 mensen (of 1 per 100 rook-gerelateerde sterfgevallen) sterven jaarlijks aan passief roken. Ruimer bekeken wordt 12% van de sterfgevallen direct of indirect veroorzaakt door het roken. Cijfers genoeg die aantonen dat het tijd is om te stoppen met roken en tot actie over te gaan!

Met de slogan 'Niet roken baat de gezondheid' wil Start2Stop mensen aanzetten om die sigaret te bannen.

Drijvende krachten achter dit project zijn dan ook de Herentalse huisartsen en het AZ Herentals, ondersteund door de stad Herentals. "De samenwerking tussen onze huisartsenvereniging en het ziekenhuis maakt dat we de expertise van een tabakoloog-psychologe en een tabakoloog-pneumologe kunnen combineren", vertelt huisarts Guido Nicolaï van Gezondheidscentrum De Berk in Herentals. "Die combinatie van psychologische en medische ondersteuning is redelijk uniek in de rookstopbegeleiding."

Hoe gaat Start2Stop te werk ?

Wendy Calders, tabakoloog-psychologe: "Wie wil stoppen met roken kan kiezen voor een individuele begeleiding of voor groepssessies. Je wordt gedurende een periode van 5 maanden begeleid, eerst in aanloop naar je rookstop, daarna in het volhouden van het gestopt-zijn. Want dat er moeilijke momenten komen, is zeker. Maar we proberen je daar op voor te bereiden. Verder ga je langs de longarts voor een longfunctieonderzoek zodat je weet in welke staat je longen zich bevinden."

Wie meer wil weten over het project en over de verschillende manieren om te stoppen met roken, kan op donderdag 16 maart terecht op de infoavond van Start2Stop. Dr. Carolien De Tollenaere, longarts in het AZ Herentals: "Tijdens de infoavond stellen we, naast de farmaceutische middelen die op de markt zijn, ook de individuele en groepsbegeleiding voor. Daarbij hebben we ook oog voor het financiële plaatje. Wie wil, kan zich diezelfde avond al inschrijven voor de rookstopbegeleiding. Voor mensen die het goede voornemen hebben om te stoppen met roken, kan dit de start zijn om het ook te realiseren."

Praktisch

De infoavond Start2Stop vindt plaats op donderdag 16 maart, om 20 uur in de Lakenhal op de Grote Markt in Herentals. De toegang is gratis, maar je inschrijven is wel aangewezen. Dat kan via www.start2stop.be. Je kunt ook het strookje op de flyer invullen en afgeven aan de balie van het AZ Herentals (Nederrij 133) of Gezondheidscentrum De Berk (Berkenlaan 25).