Vlaams minister van Economie Hilde Crevits en het Agentschap Innoveren en Ondernemen lanceren de ‘Startersgids: Altijd Onderweg, jouw gids naar succes als ondernemer’.

Een online toepassing en gids helpen startende ondernemers de weg vinden naar informatie, tips en partners. Je krijgt ook antwoorden op allerlei vragen.

Het aantal starters zit de laatste jaren in stijgende lijn, de voorbije maanden is die stijging afgeremd maar ook tijdens de coronacrisis zijn nog bijna 7.000 ondernemers gestart.

Recordaantal starters in 2019

Vlaanderen kent een groei van startende ondernemers sinds 2014. In 2019 was er een recordaantal van 64.830 starters. Dat is ruim 11% meer dan in 2018, toen waren er 58.229 starters.

Ten opzichte van 2015 toen er 45.762 starters waren, gaat het zelfs over een toename met bijna de helft. In de eerste vier maanden van 2020 zijn er 21.581 starters. In januari en februari zette de stijging zich verder, maar bij de start van de crisis zien we dat het aantal starters daalt.

Toch zijn er sinds 1 maart nog 6.956 ondernemers gestart. Om die ondernemers in deze crisistijden voldoende te ondersteunen, hebben we het ook mogelijk gemaakt dat starters, ook diegene die tussen 15 maart 2020 en 1 mei 2020 gestart zijn, een beroep kunnen doen op de aanvullende compensatiepremie van 2.000 euro bij omzetverlies van minstens 60%.

 

2018

2019

2020 (t.e.m. april)

Januari

8.177

8.931

9.333

Februari

4.075

4.915

5.292

Maart

3.493

3.607

3.395

April

5.791

6.547

3.561

Mei

3.441

4.537

/

Juni

3.276

3.501

/

Juli

5.566

6.768

/

Augustus

3.520

3.970

/

September

4.742

5.029

/

Oktober

8.532

8.645

/

November

4.271

4.471

/

December

3.345

3.909

/

Totaal

58.229

64.830

21.581

Tabel 1: aantal starters per maand in het Vlaams Gewest

 

 

2018

2019

2020 (t.e.m. april)

Antwerpen

17.246

18.934

6.201

Limburg

7.344

8.110

2.827

Vlaams-Brabant

9.823

11.827

3.775

Oost-Vlaanderen

13.340

14.659

4.951

West-Vlaanderen

10.476

11.300

3.827

Tabel 2: aantal starters per jaar per provincie

Nieuwe Startersgids

Er zijn al heel wat mogelijkheden aan begeleiding, informatie, opleidingen, steunmaatregelen en organisaties voor (pre)starters in Vlaanderen.

Met de nieuwe ‘Startersgids: Altijd Onderweg, jouw gids naar succes als ondernemer’ zorgen we nu voor een praktische bundel met allerlei tips & tricks voor een startende ondernemer. Een gids die je de weg wijst doorheen alle bestaande informatie.

Omar Mohout, Entrepreneurship Fellow Sirris: “Zeggen dat ondernemen geen evidente reis is, is een understatement. Een gids is dus geen overbodige luxe. Dit is waar de VLAIO startersgids van pas komt. Maar evengoed is de startersgids een plaats waar ondernemers nieuwe inzichten, tools en vooral veel inspiratie kunnen opdoen.”

De weg naar ondernemerschap als citytrip

De gids leidt de weg naar ondernemerschap als een trip door de stad, een citytrip. In de 7 stadswijken, van het Ideeënplein tot Marketing Boulevard over het Financieel District, licht de gids onderwerpen toe waar je als ondernemer vaak vragen rond hebt. Bij elke onderwerp is er een overzicht naar informatie, inspiratie, tips, templates, uitdagingen én contacten van organisaties om de starter te helpen richting succes.

De startersgids bestaat uit een online toepassing vlaio.be/startersgids en een boekje. De ondernemer kiest op zijn/haar maat welke onderwerpen en welke werkvorm bij hem/haar past.

Online kan de ondernemer een eigen ‘stadsroute’ uitstippelen langs de gekozen topics. Wie een profiel aanmaakt, kan zijn/haar persoonlijke voortgang eenvoudig en overzichtelijk bijhouden. Het boekje gebruikt de (pre)starter tijdens zijn voorbereiding. Bij het boekje hoort een poster waar je het ‘Business Model Canvas’ en de ‘Value Proposition Canvas’ kan invullen.

Hét boekje om mee te nemen naar de boekhouder, coach, opleiding,…een manier om alle vragen, informatie, tips, oefeningen samen bij te houden.

Voor en door ondernemers

De startersgids kwam tot stand door samenwerking tussen VLAIO en haar partners uit het VLAIO-netwerk: startersinitiatieven, ondernemingsloketten, steden en gemeenten, onderwijspartners, VDAB én ondernemers.

Door die samenwerking zit de gids boordevol relevantie informatie van ondernemersexperts. Concreet is er op de website een zoekfunctie per sectorfederatie, een overzicht van alle onderwerpen, verschillende templates en organisaties, kunnen ondernemers op de website zelf notities nemen en bewaren, een route doorheen de gids uitstippelen, …

Pieter Haijen, zaakvoerder Coachieving: “Ik word hier blij van! In de startersgids is de ondernemer de held in het verhaal, dat voel je.”

De boekjes worden verspreid naar alle starterscoaches en -begeleiders en zullen te vinden zijn bij de ondernemingsloketten. Een vouwkaart ondersteunt de bekendmaking van de gids. Die kaart zal worden verspreid op evenementen en opleidingen binnen het VLAIO-netwerk.

Mark Andries, Administrateur Generaal VLAIO: “Het VLAIO netwerk groeit elke dag en daarin is co-creatie met onze partners essentieel. Daarom kostte het ook weinig moeite om een sterk en gemotiveerd expertenpanel rond de tafel te brengen om de toolkit uit te werken.

Daarin zitten uiteraard ondernemers, maar ook starterscoaches en ondernemingsexperts van de ondernemingsloketten, steden en gemeenten, onderwijspartners, VDAB en Flanders DC.

Proficiat met je zaak!

Om starters nog een extra motivatie te geven, zal VLAIO aan elke starter een postkaart sturen met verwijzing naar de Startersgids.

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits: “Een onderneming starten, is risico’s nemen, situaties inschatten, financiële middelen zoeken, personeel vinden, … Er komen steeds nieuwe uitdagingen op je af.

Er is heel veel informatie die je als ondernemer nodig hebt, steunmaatregelen die je kan gebruiken, organisaties om je vooruit te helpen, maar het ontbreekt aan een duidelijk overzicht.

Daarom is er nu de ‘Startersgids: Altijd Onderweg, jouw gids naar succes als ondernemer’. Een online toepassing en infobundel om ondernemers met raad en daad bij te staan tijdens de start van de onderneming. Het stimuleren van succesvolle startende ondernemers betekent een hefboom voor onze economie.”

Meer info: vlaio.be/startersgids

Je bruist van enthousiasme en ideeën om een eigen zaak te starten. Proficiat! Er staat jou een boeiende reis te wachten. Maar is het in tijden van corona überhaupt mogelijk om van een ondernemersdroom ook een zakelijk succes te maken?

Jazeker! Met wat lef, ambitie én een grondige voorbereiding kan dit
hét ideale moment zijn om de sprong tot ondernemen te wagen!

De nieuwe startersgids van VLAIO 'Altijd onderweg' is dé reisgids die je daarbij begeleidt.

De VLAIO Startersgids 'Altijd onderweg'

In het online startersplatform www.vlaio.be/startersgids maak je stap voor stap kennis met de kansen en uitdagingen van het ondernemersleven.

Je kan een profiel aanmaken en via een persoonlijk dashboard jouw unieke route uitstippelen en opslaan. In de verschillende wijken vind je oefeningen, tips, templates en contacten om je netwerk te versterken, je ideeën aan te scherpen en de nodige centen te vinden – allemaal samengesteld door ondernemingsexperts die niets liever willen dan dat jij je droom waarmaakt.

Zeggen dat ondernemen geen evidente reis is, is een understatement. Een gids is dus geen overbodige luxe. Dit is waar de VLAIO startersgids goed van pas komt. Maar evengoed is de startersgids een plaatswaar ondernemers nieuwe inzichten, tools en vooral veel inspiratie kunnen opdoen." - Omar Mohout, Entrepreneurship Fellow Sirris 

7 tips om nog in 2020 sterk en 'coronaproof' te starten

Op ondernemersavontuur vertrekken in het huidige tijdskader is uitdagend, maar de nieuwe realiteit creëert ook nieuwe opportuniteiten. Misschien zie jij net nu een mooie kans voor een vernieuwend idee of een innovatieve oplossing?

De VLAIO startersgids helpt je op weg! In 7 tips - gebaseerd op de 7 wijken uit onze nieuwe startersgids – maken we jouw plannen voor een eigen zaak 'coronaproof' zodat je nog in 2020 kan opstarten.

Ik word hier blij van! In de startersgids is de ondernemer de held in het verhaal, dat voel je." - Pieter Haijen, zaakvoerder Coachieving.

Bedenk nieuwe ideeën voor een nieuwe wereld

De wereld ziet er vandaag heel anders uit dan een paar maanden geleden. We lopen tegen nieuwe maatschappelijke uitdagingen aan, die een frisse kijk, een vernieuwend concept of een innovatieve oplossing vragen.

Daarom is het nu belangrijker dan ooit om nieuwe ideeën te genereren. Start je
ondernemersreis in het ideeënplein en ga aan de slag met jouw beste ideeën. Hier zitten ongetwijfeld pareltjes tussen die blijvers zijn.

En zo komen nieuwe onder-nemingen tot stand – die soms het potentieel hebben om de wereld te veranderen!

TIP: Al gedacht aan een bedrijf overnemen?

Starten door overname lijkt je misschien minder spannend, maar biedt wel tal van voordelen. Je hebt meteen een stevig lanceerplatform aan kapitaal, ervaren werknemers, klanten en producten die een plaats hebben in de markt.

Uit onderzoek blijkt dan ook dat de overlevingskans bij starten door overname zo'n 90% is! Misschien kan je door de huidige economische situatie een koopje doen, maar hier zijn wel risico's mee gepaard.

We raden je daarom aan je bij dit complex proces te laten bijstaan door profes-sionele overnamebegeleiding. Je kan hiervoor subsidies krijgen via de kmo-portefeuille.

Maak een wendbaar ondernemersplan

Ook voor corona begon elk startersavontuur met een goed doordacht ondernemersplan. Door de crisis blijkt nog maar eens dat onze wereld heel snel kan veranderen.

Daarom mag je jouw businessplan niet zien als iets statisch en onveranderlijk, maar moet je plan gebruiken als een wendbare, flexibele tool. In het businesskwartier vind je templates om zelf aan de slag te gaan.

Nood aan een klankbord? Dan kan je terecht bij startersbegeleiders die je gidsen doorheen dit proces.

Lopen de zaken toch minder vlot dan gepland?

Kom je onderweg in moeilijkheden?

Aarzel niet om je ondernemingsplan kritisch te herbekijken:

Kan je jouw strategie bijschaven?

Moet je de focus verruimen?

Zie je opportuniteiten die je aan het begin van je reis had gemist?

Een stressbestendig, sterk ondernemersplan is een veranderlijke, levende werktool, die je permanent in vraag stelt en op elk moment kan bijsturen.

Normaal bieden we zakenritten aan. Maar door de coronacrisis was daar plots geen vraag meer naar. Samen met Mini dokterden we dan een campagne uit om de horeca te ondersteunen met thuisleveringen.

Daar hebben we een paar mooie deals mee binnengehaald. Ik wil onze food deliveryoplossing ook na corona verder uitrollen, gericht op restaurants buiten centrumsteden waar Uber Eats en Deliveroo niet actief zijn." - Gunther Ghysels, CEO Get Driven

Rekruteringsvideobedrijf Tomorrow kent vliegende start

“De startersgids geeft me een fundament onder mijn buikgevoel”

Een bliksemstart. Dat maakte Alexander Synhaeve met zijn productiebedrijf voor rekruteringsvideo’s Tomorrow. Na corona herstart hij zijn zaak, maar ditmaal met een stevig fundament aan adviezen en kennis dankzij de nieuwe startersgids van VLAIO

Na één kwartaal had voormalig regiomanager binnen werving & selectie en begeleider van starters, Alexander Synhaeve, eind 2019 een equipe van 5 mensen, waarvan 3 freelancers. Hij bediende mooie klanten en werd uitgeroepen tot Starter van het Jaar in Oost-Vlaanderen.

Get Driven speelt in op de evoluerende markt

“Ik vraag me steeds af hoe het beter kan”

Je bent jong, houdt van auto’s en wil iets bijverdienen. Wat doe je dan? Als je Gunther Ghysels heet, dan start je een eigen zaak op waarin je dit allemaal combineert. Vandaag levert Get Driven chauffeurs voor CEO’s, politici en fleetbedrijven.

 “Het leek het me tof om als privéchauffeur mensen in hun auto rond te rijden”, zegt Gunther Ghysels, oprichter en CEO van Get Driven. “Zo kreeg ik de kans om in betere auto’s dan mijn eigen wagen te rijden.”