De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de stedenbouwkundige vergunning voor het project Cash & Fresh in Mol vernietigd. Hiermee gaat de raad in op het verzoek van het gemeentebestuur dat eerder zelf al de vergunning weigerde.

Het gemeentebestuur kan zich onmogelijk vinden in de plannen van projectontwikkelaars om op deze site een complex voor 26 woonentiteiten te bouwen.

Vanuit stedenbouwkundig oogpunt had het gemeentebestuur verschillende bezwaren: “De toegangen tot de verschillende appartementen verbinden al de volumes, waardoor één bouwblok wordt gecreëerd en geen luchtig geheel wordt verkregen. De voorziene openingen in de plateaus bieden aan de onderliggende woongelegenheden weinig contact met de buitenomgeving en garanderen geen voldoende lichtinval. … De voorgestelde werken kunnen niet inpasbaar worden geacht in de omgeving. De aanvraag integreert zich niet op een aanvaardbare wijze. Het complex overschrijdt de ruimtelijke draagkracht van de site en de omgeving.”

Daarnaast werden er tijdens het openbaar onderzoek vier bezwaarschriften en een petitie met 1 240 handtekeningen ingediend.

Deputatie

De projectontwikkelaars gingen tegen de weigering in beroep bij de Deputatie van de provincie Antwerpen. Zij gaven alsnog een vergunning onder bepaalde voorwaarden. Het gemeentebestuur kon zich onmogelijk vinden in toekenning van de vergunning en ging op zijn beurt in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Deze vernietigde onlangs de stedenbouwkundige vergunning met de argumentatie dat de voorwaarden die de Deputatie oplegt onvoldoende concreet waren. Met deze vernietiging ligt de bal opnieuw in het kamp van de Deputatie die moet oordelen over het project. Het gemeentebestuur volgt het dossier van nabij op.

Wat met site Cash & Fresh?

Na het sluiten van de supermarkt Cash & Fresh enkele jaren geleden, stelt zich de vraag wat er met deze strategische site in het hart van het Centrum moet gebeuren. De grond is privé-eigendom zodat het gemeentebestuur niet zelf ontwikkelt, maar ingediende projecten uitsluitend beoordeelt en al dan niet vergunt.

Het stuk grond ligt tussen de bestaande bouwstrook op het Laar en de achtergelegen Nete. Het gemeentebestuur vindt dat er een waardevol bouwproject moet komen dat de band tussen het Centrum en de groene Netevallei versterkt in plaats van doorbreekt.

Beeld archief.